Inspirerende voorbeelden op Dag van de Duurzaamheid

donderdag 11 oktober 2018 15:28

Blik op Zeewolde- Woensdag 10 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. Wethour Ewout Suithof leidde een tour langs drie duurzame initiatieven.: het voedselbos, het dak vol zonnepanelen van Lamond en het gasloze huis van Jeroen en Susan van Lith.

‘We hadden er wel een hele dag van kunnen maken’, zei Suithof achteraf. ‘Er zijn zoveel duurzame initiatieven in Zeewolde’.

Het Voedselbos heeft de grote droogte van deze zomer goed doorstaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Er zijn circa 3000 bomen en struiken aangeplant, er staan ongeveer 100 verschillende soorten. Wethouder Egge- Jan de Jonge, die al in een eerder stadium bij dit bijzondere bos was betrokken, opende een bijenhotel, geschonken door de firma Donker (groenvoorziening).

Het tweede bezoek was bij Lamond (verzekeringen en financiële diensten)  op het Gildenveld (voormalige Rabobank). Eigenaar Marc Groenveld heeft 178 zonnepanelen op het dak laten leggen.

Als derde een bezoek aan Jeroen en Susan van Lith, die een aantal voorzieningen hebben getroffen waardoor hun huis van gas los is. Het streven van het kabinet is dat heel Nederland in 2050 van het (aard)gas los in.

Jeroen en Susan hebben infraroodpanelen om het huis te verwarmen. Ze hebben ook aanpassingen gedaan aan de douche, die onder meer het water recycled. De elektriciteit wordt opgewekt door een batterij zonnepanelen. Ewout Suithof complimenteerde hun: ‘Dit getuigt van  visie en lef en is nog hip ook’