Inhoudelijke behandeling P. in juni

donderdag 11 januari 2018 11:20

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Michael P. is gepland voor 11 en 12 juni. Op de pro forma zitting van woensdag vertelde de officier van justitie dat P. bekend heeft dat hij op 29 september de studente Anne Faber onder bedreiging van een mes heeft verkracht en vermoord en in het Horsterwold/nabij het Nulderpad in Zeewolde begraven. Daar werd zij op zijn aanwijzingen op 12 oktober gevonden.  Hem wordt moord, beroving van vrijheid en verkrachting ten laste gelegd. Tijdens een pro- forma zitting wordt een zaak niet inhoudelijk behandeld maar wordt de stand van zaken van het onderzoek aangegeven. De recherche is nog bezig met onderzoek om het  verhaal van P. te bevestigen aan de hand van forensisch onderzoek en getuigenverklaringen. Op  23 maart is een nieuwe pro-forma-zitting gepland.

P. werd op het moment van zijn aanhouding voorbereid op een terugkeer in de maatschappij in een psychiatrische kliniek in Den Dolder. Hij zat een staf uit van elf jaar wegens (onder andere) verkrachting van twee elfjarige meisjes in Nijkerk. (de rechter legde hem toentertijd in eerste instantie 16 jaar op maar in hoger beroep werd dat verminderd). In rapporten van twee verschillende inspecties werd bevestigd wat meteen al bekend werd via de media, dar er veel mis was in de kliniek. P. had veel vrijheid en kon aan drugs komen en gebruiken)   Dekker heeft inmiddels. totdat de zorg verbeterd is, een patiëntenstop ingesteld voor mensen met een ernstige stoornis.

P. wordt 15 januari voor een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Voor zijn eerdere veroordeling weigerde P. mee te werken aan een dergelijk onderzoek, daardoor legde de rechter hem geen TBS op.