Informatie zonnepanelen in De Verbeelding

donderdag 10 oktober 2019 08:46

Blik op Zeewolde- Op woensdag 16 oktober houdt zonnepanelenleverancier Youen in De Verbeelding (19.00 en 21.30 uur) informatie’ momenten’ in het kader van de ‘Maand van de Duurzaamheid’. Inschrijven: www.youen.nl/zeewolde

Voor de één is het financiële voordeel van doorslaggevende betekenis, voor de ander de winst voor het milieu. Hoe dan ook: zonnepanelen zijn goed voor beide. Een belangrijke speler op de lokale markt is Youen. Een zonnepanelenleverancier ‘om de hoek’ is wel zo prettig, of zoals aankoopbegeleider van Youen Rick Schuurkamp zegt: ‘Als er wat is, komen we’. Bij het bedrijf uit Nijkerk, opgericht door Zeewoldenaar Jan Hein Blom die de dagelijkse leiding heeft, staat service hoog in het vaandel. ‘We behandelen onze klanten als familie.’

Zonne-energie maakte de afgelopen jaren een flinke groei door. Het afgelopen jaar groeide het vermogen van zonnestroom met maar liefst 46 procent ten opzichte van 2017. Door deze enorme groei is ook de prijs van de zonnepanelen gedaald. Zonne-energie is de meest populaire manier van energieopwekking in ons land. In Nederland zijn vorig jaar 4,6 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Circa twee jaar geleden was de terugverdientijd van zonnepanelen nog ongeveer tien jaar, dat is gedaald naar nu zes tot zeven jaar. De panelen zijn goedkoper geworden en het rendement hoger.

Rick Schuurkamp komt bij mensen thuis en berekent hoeveel panelen er nodig zijn om het energieverbruik op nul te krijgen. Dat doet hij aan de hand van hun huidige en toekomstig energieverbruik en de beschikbare oppervlakte van hun dak. Rick Dekker legt uit wat Youen onderscheidt. ‘Wij werken met goed opgeleide monteurs en goed gereedschap. We besparen niet op bekabeling, verbindingen en bevestigingen.’.

Youen heeft goed gelet op de beste prijs/kwaliteit verhouding en levert alleen A-merken met betrouwbare garanties. Schuurkamp: ‘Wij gaan voor de beste mix van kwaliteit, prijs, opbrengst en levensduur.’ Dat de fabrikanten waarvan Youen afneemt veel vertrouwen in hun producten hebben blijkt uit de garanties die zij geven: 12 tot 15 jaar fabrieksgarantie, dat betekent dat zij ervoor in staan dat na 25 jaar het vermogen van de panelen nog ten minste 85 procent is van het oorspronkelijke vermogen. De garantie verloopt dus pas vele jaren nadat de terugverdientijd is verstreken. Het gebeurt zelden dat er beroep op de garantie wordt gedaan. ‘En als dat wel gebeurt, regelen wij dat, snel en zorgeloos.’

  • Stroom gebruikte je ‘vroeger’ tijdens daluren, nu zet je huishoudelijke apparatuur overdag aan, als de panelen de meeste energie opwekken.
  • In de zomer brengen zonnepanelen vaak meer energie op dan een huishouden verbruikt. Via een app is zelfs per paneel de opbrengst te zien. De energie die overdag opgewekt, maar niet wordt verbruikt, wordt terug geleverd/ verkocht aan de energieleverancier. Daarvoor heeft het Rijk een gunstige regeling gemaakt, de salderingsregeling. Dit betekent dat voor de verkochte energie evenveel wordt betaald als de afgenomen energie (in de avonduren of wintermaanden) kost. Dat wordt verrekend bij de jaarrekening. ‘In feite’, zegt Rick Schuurkamp, ‘doet het elektriciteitsnet dienst als accu.’ De salderingsregeling is verlengd tot 2023. Daarna wordt deze tot 2031 afgebouwd. Nog een flink voordeel voor huiseigenaren is dat de BTW op zowel panelen als installatie teruggevraagd kan worden. Voor ondernemingen geldt de SDE+ regeling. Ook dat regelt Youen.
  • Accu’s om zonnestroom op te slaan zijn momenteel nog duur, zwaar en groot. Naar verwachting zullen de prijzen snel dalen, maar door de salderingsregeling is het ook financieel niet voordelig, dat wordt het pas als deze regeling volledig is afgebouwd. Youen verwacht dat ze over een jaar of zeven wel te betalen zijn voor de consument en ook kleiner worden. Een accu om de winter, als er weinig zonnestroom opgewekt wordt, door te komen, zit er niet in. Daarom zullen huishoudens afhankelijk blijven van het elektriciteitsnet.

•             Youen is een Social Enterprise volgens de definitie die de Europese Commissie (en de Sociaal Economische Raad (SER) hanteert voor ‘sociale onderneming’. Een Social Enterprise onderneemt primair vanuit een maatschappelijke missie, ziet winst als middel niet als doel, is transparant en fair naar iedereen, is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd en baseert bestuur en beleid op evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen.

www.youen.nl/zeewolde 

(dit artikel verscheen eerder in de papieren editie van Blik op Zeewolde van 2 oktober 2019.