Hulp gevraagd bij bestrijding reuzenberenklauw

donderdag 3 mei 2018 14:01

Blik op Zeewolde- De reuzenberenklauw rukt op in de bossen van Zeewolde. Staatsbosbeheer richt zich bij de bestrijding van deze plant op de grote haarden maar er groeien ook steeds meer losse planten en kleine haardjes in het Horsterwold. De reuzenberenklauw komt steeds dichter bij de bebouwde kom met als gevaar dat de plant zich ook hier gaat verspreiden. ‘Dat willen we niet laten gebeuren’, zegt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer. ‘Daarom willen we een bufferzone langs de Spiekweg vrijhouden van berenklauwzaad zodat de opmars richting het dorp gestopt wordt.’

De reuzenberenklauw levert een gevaar op voor de gezondheid. Wandelaars, honden en kinderen komen makkelijk in aanraking met de brandharen op de planten en dit kan tot sterke huidirritatie (brandblaren) leiden. Daarnaast woekert de plant enorm waardoor andere, inheemse planten niet meer kunnen groeien op de plek waar de berenklauw staat.

Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, veel zaad produceert en er gedurende het hele seizoen nieuwe planten opkomen, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. De meest efficiënte en milieuvriendelijke methode om de plant te bestrijden, is het maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Het eerste doel is om zaadvorming te voorkomen in de bufferzone langs de Spiekweg. Bij de jonge planten kunnen de wortels met een scherpe schoffel doorgestoken worden. Deze methode zal echter wel een aantal jaren achter elkaar herhaald moeten worden, zodat de berenklauw uitgeput raakt en uiteindelijk niet meer terugkomt.

Landschapsbeheer Flevoland, Staatsbosbeheer en gemeente Zeewolde willen samen met vrijwilligers aan de slag om uitbreiding van de reuzenberenklauw te voorkomen. Op een aantal zaterdagochtenden gaan de vrijwilligers onder deskundige leiding van Landschapsbeheer met schoffel, hak of berenklauwboor aan de slag. De reuzenberenklauwboor, het nieuwe ‘wapen’ tegen de reuzenberenklauw, is bedacht door leerlingen van De Levant. De volgende zaterdagen zijn gepland: 12, 19 en 26 mei, 9 en 23 juni en 21 juli van 9.30 tot 12.00 uur. Vertrekpunt: Golflaan, parkeerplaats bij Beukenlaantje.

Wil jij je wel één of meerdere zaterdagochtenden inzetten om de uitbreiding van de reuzenberenklauw naar het dorp te voorkomen? Meld je dan aan bij John de Vries via j.devries@zeewolde.nl. Vergeet niet om tijdens de werkzaamheden lange broek en lange mouwen en werkhandschoenen te dragen! Dit is verplicht i.v.m. de veiligheid.