Horsterwold is permanent hoofdpijndossier

woensdag 26 november 2014 10:42

De permanente bewoning van recreatiewoningen op de buitenplaats Horsterwold is een probleem dat ondanks tien jaar handhaving niet kleiner lijkt te worden. Als de ene eigenaar (vaak gedwongen) vertrekt, komt er een ander voor in de plaats. De woningen op het park zijn bestemd voor recreatieve bewoning, maar volgens de gemeente wordt circa 85 procent permanent bewoond.

Tien procent zou er legaal wonen. Daarnaast is er één gedoogbeschikking. De gemeente procedeert sinds 2004 jaarlijks tegen zes eigenaren (meer kost teveel geld en teveel ambtelijke inzet) en heeft om deze zaken te onderbouwen een detectivebureau in de hand genomen. De handhaving kost circa 70.000 euro per jaar.

In totaal zijn er zo al 44 eigenaren van het park vertrokken. Toch is er maar 5 procent leegstand op het park: de vrijgekomen woning wordt al snel weer bewoond door een ander. Er wordt ook gehandhaafd op illegale bewoning door buitenlandse werknemers. Een effect van de handhaving is wel dat 30 procent van het park niet is afgebouwd. De projectontwikkelaar die het park kocht, is inmiddels failliet (niet per se door deze kwestie).

De gemeente streeft naar een oplossing.