Het zag er financieel somber uit voor Zeewolde, maar nu niet meer

donderdag 10 oktober 2019 17:20

Blik op Zeewolde- met een oplopend tekort op de meerjarenbegroting van drie miljoen, zag het er in het voorjaar nog somber uit. Vanochtend presenteerde wethouder Wim van der Es een sluitende begroting voor dit jaar, een klein tekort in 2022 en weer sluitend in 2023. Hoe heeft hij dat, met zijn team voor elkaar gekregen? Voornamelijk door de ‘transitie’ sociaal domein.

Er is en wordt veel geld uitgegeven aan het voorkomen van zorg (preventie) om zo te voorkomen dat de zorg veel geld kost. Toch is er een bestemmingsreserve aangelegd voor het geval er toch een tekort op de zorg(met name jeugdzorg) ontstaat.

Van der Es heeft ook geld gevonden door nog wat lucht uit de begroting te halen, onder meer door het plafond van de subsidiepot te verlagen,  daar zat nooit geclaimd, ongebruikt geld. Huidige verenigingen hebben daar dus geen last van, nieuwe aanvragers krijgen er weel mee te maken.

Van der Es cum suis, werden bijgestaan door een klankbordgroep van alle fractieleiders uit de gemeenteraad (wat dus niet per se betekent dat er geen discussie gevoerd kan worden als de begroting eind dit jaar in de gemeenteraad behandeld wordt.)