Hertelling: geen wijzigingen voor PS

dinsdag 16 april 2019 10:42

Blik op Zeewolde-  Vanochtend is de definitieve uitslag van de verkiezingen Provinciale Staten bekendgemaakt door het centraal stembureau van de verkiezingen. Burgemeester Ina Adema van Lelystad maakte bekend dat de uitslag niet is veranderd. De hertelling was op initiatief van het CDA aangevraagd, van het totale aantal stembiljetten was bij tien een onregelmatigheid aangetroffen. In theorie had dat het verschil kunnen maken voor de verdeling van de restzetels: één erbij voor het CDA óf voor DENK.

Forum voor Democratie, die in Flevoland voor het eerst meedeed, behaalt 8 zetels. De VVD krijgt 6 zetels. Overige partijen: PVV 4 (-2), GroenLinks 4 (+2), CDA 3 (-2), PvdA 3, ChristenUnie 3, SP 2 (-3), 50PLUS 2, D66 2 (-2), Partij voor de Dieren 2, SGP 1 (-1). Denk komt nieuw in Provinciale Staten met 1 zetel. De partijen Respect!, Jezus Leeft en O.P.A. hebben niet genoeg stemmen behaald voor een zetel.

Een commissie, bestaande uit Provinciale Statenleden, onderzoekt in een zogeheten geloofsbrievenonderzoek of de benoemde Statenleden aan de vereisten voor de functie voldoen. Indien dit het geval is, worden de Provinciale Staten op morgen (woensdag 17 april) benoemd en geïnstalleerd. De vergadering begint om 19.00 uur.

Foto: de hertelling in de gemeente Zeewolde.