Heftige dagen in Zeewolde, bloemen bij Vlindermonument

vrijdag 13 oktober 2017 11:00

Blik op Zeewolde- ‘Het waren heftige dagen’, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter, ‘sinds bekend is dat de het lichaam van Anne Faber in de bossen bij Zeewolde zou liggen. Met tot wel tachtig tot negentig mensen, met hulp van speurhonden, heeft de politie gezocht op aanwijzingen die de verdachte zelf gegeven heeft (een verdachte blijft dat totdat de rechter een onherroepelijk vonnis heeft uitgesproken, ook al heeft deze als enige daderinformatie of heeft deze bij de politie bekend). Het lichaam is gevonden in een gebied in de buurt van het Nulderpad, achter het natuurgebied De Gelderse Slenk. (niet in De Stille Kern dus)

Gorter maakt deel uit van de driehoek (overleg gemeente, politie, justitie) die druk met de zaak is geweest. Met circa twintig mensen is hij de hele dag (donderdag) druk geweest onder andere met de communicatie: wie doet wat, hoe en wanneer en hoe wordt dat naar buiten gebracht.

Op Facebook en twitter is te lezen hoe de gemeenschap meeleefde met deze gruweldaad.  Mensen die bloemen willen leggen kunnen dat doen bij het Vlindermonument in het groene hart, langs het fietspad dat om de ijsbaan loopt (nabij Kluunpad). Het monument staat er ter nagedachtenis voor ieder die ons te vroeg ontvallen is.

Gorter betuigde zijn medeleven met de familie en andere naasten van Anne Faber.

‘Wat is er precies gebeurd? Waarom liep deze man vrij rond? Had deze verschrikkelijke daad voorkomen kunnen worden?’ zei oom Hans Faber in een korte persconferentie gisteravond in het gemeentehuis van Zeewolde. Vragen genoeg. ‘Maar daarmee krijgen we onze geliefde Anna niet terug’

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaan de situatie onderzoeken in de kliniek (forensisch psychiatrische afdeling Aventurijn Roosenburg in Den Dolder) waar verdachte M.P na een gevangenisstraf van 7 jaar (2/3 van zijn door de rechter opgelegd straf) werd voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. In de kliniek zouden patiënten makkelijk aan drugs kunnen komen. De verdachte zou er zelfs een relatie hebben (gehad) met een begeleidster.

De politie bevestigd de naam van de verdachte niet, ook de burgemeester kan dat niet doen. ‘In verband met het verloop van het strafproces. Ook andere zaken die ik wel weet, kan ik (om die reden) niet delen’. In alle media, ook het hele land leeft mee,  zijn de initialen van de verdachte gebruikt, vaak ook de voornaam en in een enkele geval de achternaam.

 

P. werd veroordeeld nadat hij in 2010 twee minderjarige meisjes uit Nijkerk had verkracht onder bedreiging van een neppistool. Hij werd veroordeeld tot 16 jaar (ook voor berovingen met geweld). In hoger beroep werd dat 11 jaar. Hij weigerde zich psychisch te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum en ontliep zo tbs (terbeschikkingstelling).

Foto: voor de camera van de LOZ (lokale Omroep Zeewolde) legt burgemeester Gorter een verklaring af