Grote controle op buitenplaats Horsterpark

donderdag 28 november 2019 11:10

Blik op Zeewolde- Van de circa 150 huizen op buitenplaats Horsterwold aan de Bosruiterweg, zijn er gisteren 40 gecontroleerd. Om 05.00 in de ochtend werd het park afgesloten en  zijn 31 controleurs aan het werk gegaan. Zij vertegenwoordigden politie, gemeente, uwv (uitkeringen), de sociale verzekeringsbank, marechaussee en brandweer.

Vanuit de Vve (vereniging van eigenaren) van het Horsterpark en andere kanalen kwamen opmerkingen in de zin van ‘de gemeente controleert op permanente bewoning, laat ze ook eens controleren op bewoning door arbeidsmigranten’. Nu was het dan zover. De veertig gecontroleerde huizen waren vanuit het verleden al ‘verdacht’. Huizen van eigenaren die aantoonbaar huisvesting hebben (in het dorp) en de huizen gekocht hebben voor recreatieve doeleinden, zijn buiten beschouwing gelaten . Er waren, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter, bewoners kwaad waren  over de controles, maar ook die er blij mee waren.

Bij de controles zijn wel arbeidsmigranten aangetroffen maar niet in de aantallen die genoemd werden (op sociale media zijn ook al opmerkingen verschenen als ‘jullie waren te laat’). ‘Een zeer beperkt aantal’, zegt Gorter zonder nog de exacte getallen te kunnen noemen. Er is ook een niet van echt te onderscheiden nepwapen aangetroffen. Er werd ook iemand aangehouden die voor 1000 euro aan boetes open had staan. De SVB is verschillende fraudezaken op het spoor gekomen. Ook werden mensen aangetroffen die eerder dwangsommen opgelegd kregen om de woning te verlaten.

Nader onderzoek van de aangetroffen feitelijkheden zal leiden tot vervolgstappen.

In 2016 heeft de gemeenteraad besloten het maximum zes controles per jaar los te laten en kan er onbeperkt gecontroleerd worden. Het beleid is ook strenger geworden; er zijn ook huizen verzegeld.