‘Grijs’ afval in najaar in de ondergrondse container

dinsdag 8 mei 2018 14:25

Blik op Zeewolde- In het najaar wordt het ‘omgekeerd inzamelen’ in Zeewolde geïntroduceerd. Dat betekent dat de restafval niet meer wordt opgehaald maar door bewoners naar ondergrondse containers zal moeten worden gebracht.  Daarvan komen er volgens de huidige plannen 62.  Op dinsdag 22 en donderdag 24 mei zijn er inloopavonden in The Lux (19.00-21.00 uur). Medewerkers van de gemeente en HVC (afvalinzamelaar) staan klaar om alle informatie te geven en vragen te beantwoorden.

Gedetailleerde plattegronden met de locaties voor de ondergrondse containers zijn in te zien op het gemeentehuis en op www.zeewolde.nl/afvalscheiden  Reageren op de voorgestelde locaties kan op de inloopavonden of tot vrijdag 1 juni via de bovengenoemde website. De reacties worden verwerk in een reactienota voor het college van burgemeester en wethouders.

In juni neemt het college een beslissing over de definitieve plaatsing van de containers. In het najaar wordt begonnen met de introductie van het nieuwe systeem. Dan wordt een container (240 liter) voor plastic, blik en drinkpakken huis aan huis geleverd, waarna de bakken voor restafval worden opgehaald. De bak voor PMD wordt eens in de vier weken geleegd.

In juni 2016 werd het plan voor de ondergrondse containers voor het eerst gepresenteerd. De gemeenteraad had toen haar vraagtekens bij de 40-tal ondergrondse containers die toen werden voorgesteld, met name vanwege bereikbaarheid voor mensen die slecht ter been zijn. Het voorgestelde aantal containers ligt nu beduidend hoger. 

Het is een landelijke doelstelling dat het aandeel restafval steeds kleiner wordt. Het is de bedoeling in het plan VANG (van afval naar grondstof) dat het aandeel ‘rest’ in 2020 met 75 procent is afgenomen.