Grenzeloos ontmoeten in De Verbeelding

vrijdag 8 februari 2019 11:02

Blik op Zeewolde- Kunst en Cultuur dichter bij de mensen brengen is het doel van ‘Grenzeloos Ontmoeten’. De Verbeelding stelt hiervoor één keer in de maand, op woensdagochtend, haar deuren open. Van 9.30 tot 10.00 uur is er een informele ontvangst met koffie en thee, waarna aanwezigen worden geïntroduceerd in de wereld van kunst en cultuur. De ene keer staat de hangende expositie centraal, een andere keer vertelt een kunstenaar over haar/zijn werk, wordt er muziek gemaakt, is er een optreden van een koor, of een gastspreker met een interessant onderwerp.

De bezoekers komen in aanraking met dingen die ze zelf nooit actief opzoeken. Vaak hebben mensen even een zetje (nudge) nodig om over een drempel te stappen. De drempel van De Verbeelding, de wereld van kunst en cultuur, maar ook de drempel om naar buiten te gaan en te bewegen. Door een bezoek aan het paviljoen op te nemen in de wandelingen van de Atletiekvereniging worden de deelnemers in aanraking gebracht met een wereld die ze zelf misschien niet zo snel zouden zoeken. Andersom willen we bezoekers die aanvankelijk komen voor het culturele moment, zien te verleiden om daarnaast toch ook in beweging te komen.

Het idee is ontstaan tijdens een netwerkbijeenkomst met onder andere de zorg en de gemeente Zeewolde. Kijkend naar ‘Wat heb ik, wat heb jij?’ en ‘Wie zoek jij, wie zoek ik?’ zagen we al snel een mooie match om te varen op elkaars kracht. Met als gezamenlijk belang meer mensen te bereiken.

Vooral omdat we zien dat we hiermee een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor het welzijn. (De laag er omheen.) We bieden een (nieuw) sociaal netwerk, een tijdsbesteding, verbreding van interesses en wellicht ook nog een stukje gezondheid.

De Atletiekvereniging pakt bewegen en verenigen breed op. Jeugd, hardlopers, wandelaars tot en met ouderen en deelnemers met een beperking. Vanuit bewegen brengen we verschillende doelgroepen samen. Door op deze manier in contact te komen met de wandelgroep hebben zich al verschillende mensen aangesloten bij de andere wandelmomenten van de vereniging. Een ander mooi voorbeeld is dat een aantal leden van de wandelgroep nu ook regelmatig in het weekend te zien zijn bij voorstellingen en exposities in De Verbeelding.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wie wil kan met de wandelgroep van Zeewolde Atletiek naar De Verbeelding wandelen. Hiervoor wordt om 9.00 uur verzameld in het clubgebouw bij de atletiekbaan. Er wordt gelopen in twee tempogroepjes, waarbij een groep rechtstreeks gaat en een ander groepje eerst nog een mooie lus door Zeewolde maakt. Wie een wandeling terug minder goed ziet zitten kan in overleg met de wandelbegeleiders van Zeewolde Atletiek en/of de gastvrouwen van De Verbeelding weer thuis worden gebracht. Ook zonder wandeling bent u welkom vanaf half 10 in De Verbeelding.

Deze cultuurimpuls is mogelijk door de fijne samenwerking van de Atletiekvereniging, de Cultuurmakelaar en gastvrouwen van De Verbeelding. Alle inwoners van Zeewolde of van ouderencentra in Zeewolde kunnen zich hierbij aansluiten.

De komende ‘Grenzeloos ontmoeten’ zijn op 13 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei en 19 juni.