Green Key ‘Goud’-certificaat voor De Eemhof

donderdag 3 oktober 2019 16:11

Blik op Zeewolde – Center Parcs De Eemhof heeft het Green Key ‘Goud’-certificaat verworven. Met deze certificering toont Center Parcs aan dat zij er in dit vakantiepark alles aan doet om het milieu te sparen zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Hierbij gaat zij een stap verder dan de wet- en regelgeving vereist. De uitreiking van het keurmerk is een belangrijke mijlpaal voor Center Parcs dat al sinds haar oprichting een sterke focus heeft op mens en milieu. De Eemhof is een van de acht Nederlandse Center Parcs parken die deze certificering heeft gekregen.

General Manager van het park, Martine Voorn, ontving het certificaat uit handen van Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland. Op De Eemhof wordt naast de vaste verplichtingen van Green Key ook voldaan aan tenminste 43 optionele normen. De vaste en optionele normen zorgen samen voor de gouden certificering. Bij deze normen gaat het bijvoorbeeld om duurzame maatregelen als de toepassing van alternatieve bestrijdingsmiddelen, het aanbieden van biologisch eten in restaurants en supermarkt en een minimaal gebruik van mono-verpakkingen.

Ook vallen hieronder de energie- en waterbesparende maatregelen die Center Parcs heeft getroffen in de Aqua Mundo, haar activiteiten om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te ondersteunen, haar samenwerking met maatschappelijke organisaties als Stichting de Opkikker en de Missing Chapter Foundation en de organisatie van de Kids Climate Conference in samenwerking met WNF Nederland. Zo wordt er op het park spoelwater hergebruikt en is de volledige parkverlichting geschakeld op een timer die pas aangaat op het moment dat de schemering intreedt. Daarnaast heeft het park medewerkers in dienst met een WAJONG-status en hebben zij een samenwerking met Staatsbosbeheer. Met deze samenwerking creëert De Eemhof onder andere bewustwording bij de gasten over hoe belangrijk de natuur is.

General Manager Martine Voorn, is trots op het behaalde resultaat. ‘’We zijn al jaren bezig met de natuur, duurzaamheid en de mensen om ons heen. Het is goed om te zien dat dit nu erkend wordt. De Eemhof, en ook de andere Center Parcs parken stimuleren biodiversiteit. Daarmee gaan mens en natuur heel harmonieus samen, en dat maakt ons concept uniek’’.

Het Green Key-programma wordt in Nederland uitgevoerd door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit. De certificering van Center Parcs laat zien dat zij voldoet aan alle normen die Stichting KMVK heeft gesteld.

Volgens Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland, toont de certificering van De Eemhof aan dat Center Parcs vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ik ben er ontzettend trots op dat het park door Green Key met Goud is gecertificeerd. Sinds onze oprichting zetten wij alles op alles om de natuurlijke rijkdom in onze parken te koesteren en te verrijken en tegelijkertijd goed te zijn voor mens, dier en natuur. Deze certificering is een prachtige erkenning voor de vele ‘groene en goede daden’. Het behalen van het hoogst mogelijke niveau van het internationale keurmerk Green Key is een weerspiegeling van de duurzame ambities van Center Parcs.”

“We zijn erg blij dat een toonaangevende speler als Center Parcs zich aansluit bij Green Key. Daarmee laat Center Parcs zien hoe serieus zij mens, klimaat, gastvrijheid en milieubewustzijn neemt. We hebben het park tijdens strenge audits getest en hiermee heeft zij een gouden certificering verdiend”, vertelt Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland. “Dat is een resultaat waarop Center Parcs enorm trots mag zijn én waarvan al haar gasten en de omgeving van profiteren.”


Center Parcs voldeed als eerste bedrijf in de recreatiesector al aan de ISO 14001- en 50001-normen. Na de audits voldoet het gecertificeerde park van Center Parcs nu ook aan de strenge normen van  Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder vallen milieunormen als het registreren en besparen op het gebruik van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Bovendien scoort het park zeer goed op minstens 43 optionele criteria, waarmee zij voldoet aan de hoogst mogelijk norm.

De certificering geldt niet alleen voor De Eemhof, maar ook Het Heijderbos, De Huttenheugte, Het Meerdal, De Limburgse Peel, De Kempervennen, Port Zélande en Park Zandvoort. Parc Sandur in Drenthe volgt naar verwachting later.

Center Parcs Europe – Europa’s grootste aanbieder van korte vakanties – is onderdeel van Pierre et Vacances Center Parcs Group. Al ruim 50 jaar is Center Parcs expert op het gebied van korte vakanties in de natuur, gedurende het hele jaar. Als grondlegger van de korte vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn.

Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door talloze activiteiten voor ieder familielid, middenin de natuur. Zij draagt niet alleen zorg voor de natuur, maar ook voor mensen: gasten, medewerkers en de gemeenschap. Center Parcs werkt samen met organisaties die mensen en natuur samenbrengen, zoals het Wereld Natuur Fonds, om de planeet een beetje mooier door te geven aan volgende generaties. Daarnaast zijn er meerdere diersoorten in de parken te vinden en heeft Center Parcs 90 procent minder chloor in haar subtropische Aqua Mundo-zwembaden dan in reguliere zwembaden.

www.centerparcs.nl