Gratis duurzame tas ‘Draag duurzaam’

dinsdag 6 oktober 2020 10:11

Blik op Zeewolde- In plaats van plastic tassen, die na gebruik vaak weggegooid worden, is het duurzamer om een eigen tas mee te nemen bij het winkelen. Bij verschillende winkels is deze maand- zolang de voorraad strekt- gratis een duurzame tas van vilt te krijgen.

De tas is een initiatief van de Vereniging Centrumondernemers VCZ  samen met de gemeente een duurzame tas van vilt ontwikkeld in een oplage van 1200 stuks en gevuld met kortingsbonnen voor diverse duurzame acties.

De oorsprong van het idee voor de tas komt van Lisette, een leerling van basisschool De Wetering. In het programma ‘Plastic Dieet’ van Verbeelding&Co was een speciale gastles opgenomen over het verminderen van plastic. Haar klas ging eerst met inspecteur Propje op jacht naar plastic en ander zwerfvuil, daarna kreeg de klas les over plastic van een gastdocent. De kinderen kregen een filmpje te zien, over een aangespoelde walvis met meer dan 100 kilogram plastic in de maag. ‘Toen schrok ik wel’ herinnert Lisette zich. Juf Marion vroeg haar leerlingen wat voor oplossingen ze konden verzinnen. ‘Misschien kunnen we winkels vragen of ze andere tassen kunnen maken, zodat er niet zoveel plastic meer is’, zei Lisette.

Het idee werd uitgewerkt tot een  duurzame tas van vilt, met de opdruk ‘draag duurzaam’. De 1.200 tassen worden uitgedeeld aan de bijna tweehonderd  leerlingen van basisscholen die het lesprogramma ‘Plastic Dieet’ volgden. Winkels die duurzame producten verkopen, zoals Roleto, de Oude Bieb, Fruithal Smits, Wijngoed De Wilgenhorst en De Winkeltjes geven vanaf 7 oktober de tas weg aan klanten die € 15,– of meer uitgeven (zolang de voorraad strekt).  Ondernemers die meedoen met ‘Too Good To Go’, zoals Bakker Bart, Deen, Lidl, Dekamarkt, Coop en Boni, doen de tas in een ‘TGTG- box’. De duurzame tas heeft een consumentenwaarde van 10 euro.

(dit artikel verscheen eerder op 30 september jl. in de papieren editie van Blik op Zeewolde)