Geen steun voor motie over Afghanen

donderdag 31 mei 2018 23:25

Blik op Zeewolde- Een verouderd ambtsbericht uit november 2016 stelt dat Afghanistan een veilig land is en dat asielzoekers zonder zorgen teruggestuurd kunnen worden. Op dit moment wordt in Den Haag gewerkt aan een nieuw ambtsbericht, toch willen de PvdA/GroenLinks en de ChristenUnie dat de gemeenteraad van Zeewolde  de staatssecretaris laat weten dat de uitzetting van Afghaanse asielzoekers moet stoppen  tot dat het nieuwe ambtsbericht aangenomen is.

Volgens Yvonne van Bruggen van de PvdA/GroenLinks is Afghanistan een land in oorlog op één van de onveiligste landen ter wereld. Ze zegt dat het ook gaat om inwoners van Zeewolde, waar de gemeente een zorgplicht voor heeft (inwoners van het asielzoekerscentrum zijn officieel inwoners van Zeewolde). De motie kreeg alleen steun van D66 en een deel van de CDA-fractie.

De andere partijen in de gemeenteraad namen de motie niet over omdat er in Den Haag (met snelheid) gewerkt wordt aan een nieuw ambtsbericht én omdat de vluchtelingenproblematiek volgens hen een exclusieve zaak is van het landsbestuur.

De motie was ingegeven door een brandbrief van Amnesty International/Vluchtelingenwerk/Kerken in Actie en ondersteund door het PVZ in Zeewolde.