Fotowedstrijd ‘Week van de Groene Tuin’: aanmoedigingsprijs voor Carolien bekend

zondag 10 mei 2020 15:10

Blik op Zeewolde- Tijdens de Week van de Groene Tuin, 7 tot en met 13 april, werd iedereen in Nederland met handige tuintips van tuinman Lodewijk Hoekstra enthousiast gemaakt om de eigen tuin of balkon te vergroenen. Een onderdeel van deze week was een fotowedstrijd.

Iedereen kon met foto’s van de vóór- en na situatie de eigen tuin laten zien. Een groot succes door enorm leuke en creatieve inzendingen uit heel het land. Carolien Rademakers uit Zeewolde won een waardebon van € 100, een aanmoedigingsprijs voor al het werk dat nog verzet moet worden.

De eerst prijs ging naar Herman en Loren Joersen uit Amsterdam (waardebon € 1000) voor het ombouwen van een ietwat gedateerde tuin met veel tegels naar een fijne, groene stedelijke oase. De tweede prijs ging naar Inge Luyten uit Houten (waardebon € 750) die met minimale ingrepen een mooie tuin realiseerde waar ook insecten en vogels zich thuis voelen. De derde prijs was voor Yessica Groothuis uit Wageningen (waardebon € 500) die van een bijna compleet bestrate buitenruimte  een echte tuin maakte met zelfs plek om groente te kweken en een insectenhotel.

Een groene tuin is voor veel mensen een rustpunt om naar te kijken, in te zitten of te werken. Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat je buiten bent. Kinderen kunnen heerlijk spelen en hun energie kwijt in een groene omgeving. Groen zuivert de lucht. En het is bewezen dat de aanwezigheid van groen een goede basis biedt om stress en depressie te voorkomen. Groen geeft plezier en ontspanning.

Door verharding achterwege te laten waar deze niet strikt noodzakelijk is en het aanleggen van meer groen in de tuin of op het dak wordt regenwater beter in de bodem vastgehouden. Tijdens extreme regenval wordt het riool minder belast. En groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt vogels, vlinders, egels en andere diersoorten een plek om te leven. Zelf aan de slag in de tuin? Kijk hier voor alle tuintips: www.steenbreek.nl/week-van-de-groene-tuin/.


Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen tuinbezitters stimuleren hun eigen tuin én eigen straat (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Vanwege het grote succes van deze week is het voornemen van NL Greenlabel en Stichting Steenbreek om De Week van de Groene Tuin in het najaar van 2020 te herhalen.