Feest met champagne: Balletschool Zeewolde 30 jaar, theater De Kluit 10 jaar

zondag 1 juli 2018 14:31

Blik op Zeewolde-  Tilly Verhaar vierde, met als hoogtepunt zaterdag, het dertigjarig bestaan van haar Balletschool Zeewolde. Tegelijk vierde ze samen met haar Willem dat theater de Kluit tien jaar bestaan. Hun kinderen (en opvolgers) Jort en Jinte vierden even hard mee. Burgemeester Gerrit Jan Gorter was bij het feest en toosten met een glas (in Zeewolde gemaakte) champagne.

Tilly heeft heel wat met haar leerlingen rondgezworven tot ze haar eigen onderkomen in De Kluit (aan de gedempte gracht) had. Voor haar eigen school had ze als een danscarrière achter de rug bij de grote shows van Joop van den Ende, de Mountiesshow, de Showbizquiz, Bella Beer.’Het leuke van dansen? Je bent lichamelijk bezig, je denkt  niet meer aan de dagelijkse beslommeringen. Je hoofd is helemaal leeg. Ik heb leerlingen die al dertig jaar twee keer in de week komen. Het gaat ook over van moeder op dochter. Ik zie veel moeders hun kind bij me brengen die hier als kind zelf les hebben gehad.’ Haar eigen dochter Jinte zit op het laatste jaar van de Dansacademie, een HBO-studie. Zij wil later de balletschool overnemen. Jort treedt in de voetsporen van zijn vader als theatertechnicus.

De jongste leerling is drie, de oudste 82. Voor 65+ers is er een speciale club.  Haar dansers zijn vaak in het dorp actief, bij de opening en sluiting van Zeewolde Winterworld, op het sportgala.

‘Dansles geven is niet zomaar even iets, het is niet, een pasje voordoen en ze doen het na. Je moet weten van anatomie, je moet weten wat iemand aankan en wat niet. Soms ben je net een halve fysiotherapeut’.

Tilly heeft de balletwereld zien veranderen. ‘Het is veel vrijer geworden. Dertig jaar geleden had je klassiek ballet en jazzballet, nu geven we met acht docenten les in wel vijftien stijlen, het is allemaal ook vrijer geworden.’  Haar dansers zijn vaak in het dorp actief, onder andere bij de opening en sluiting van Zeewolde Winterworld en op het sportgala. 

In mei werd bekend dat de  balletschool provinciewinnaar was geworden van de verkiezing cultuurvereniging van het Jaar. In september komt een jurylangs. Ze maken een top-drie van en daar kan dan weer op gestemd worden.’

www. balletschoolzeewolde.nl