Extinction Rebellion in verzet tegen komst datacenter Meta

woensdag 1 december 2021 13:45

Blik op Zeewolde- Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie tegen de komst van het hyperscale datacenter van Meta (oa. Facebook). Via een brief aan de gemeenteraad roepen activisten uit Almere, Zeewolde, Utrecht, Apeldoorn, Amersfoort en leden van Christian Climate Action het gemeentebestuur (gemeenteraad) op om de bouw van het datacenter tegen te houden. Ook beplakten ze het gemeentehuis met een duidelijke boodschap ‘Big Tech in Zeewolde, doe het niet!’ In de brief  aan het lokale bestuur laat de actiegroep, die bestaat uit bezorgde burgers die zich inzetten voor het klimaat en een leefbare planeet, weten ‘stem tegen de wijziging van het bestemmingsplan dat gaat leiden tot een nieuwe en ongerechtvaardigd grote aanslag op onze schaarse energie- en watervoorraad.’ De brief- en opplakken van de poster zijn het begin van meer acties van Extinction Rebellion tegen de komst van het datacenter.

De actievoerders maken zich zorgen over de vele onduidelijkheden en de geheimhouding rondom de komst van het datacenter. Zo was het lange tijd onduidelijk voor bewoners dat de multinational Meta, moederbedrijf van Facebook, achter de bouw zit. De groep zegt dat impact van de bouw van het datacenter veel verder reikt dan gemeente Zeewolde ‘ vooral door de grote stroom- en water vraag, maar (dit) wordt in geheel bij het lokale bestuur gelegd. De landelijke overheid stuurt de komst van datacentra aan, maar schuift alle verantwoordelijkheden en negatieve impact af op de gemeente. Inspraak en bezwaren van burgers worden stuk voor stuk afgewezen en aan de kant geschoven.’

Woordvoerder Roos Saat: “De schade die het vertrouwen van burgers in de gemeente al is aangedaan, is niet zomaar te herstellen. Maar het minste wat de raad kan doen, is dit besluit uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Zodat Zeewoldenaren écht wat kunnen zeggen over dit enorme besluit.”

De energievraag van het datacenter wordt volgens de groep minstens tweemaal zo groot als die van de hele gemeente Zeewolde en stelt dat dankzij de groene stroom van de windmolenparken het Amerikaans techbedrijf kan claimen CO2-neutraal te zijn. De groep koppelt daaraan de vraag  hoe de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland hun inwoners vervolgens gaan voorzien van duurzame energie nu deze al wordt vergeven wordt aan dit bedrijf. Extinction Rebellion verwacht dat het energieverbruik meer is dan dat van geheel Amsterdam.

De 166 hectare aan grond die, zo zegt de groep, voor minder dan de helft van de gangbare grondprijs wordt verkocht, gaat volgens hen ten koste van landbouwgrond die ook gebruikt kan worden voor huizenbouw of duurzame landbouw. In hun kritische beschouwing stellen zij dat de komst van deze gigant in Zeewolde geen structurele werkgelegenheid oplevert voor lokale bevolking. Het datacenter doet volgens de groep afbreuk aan de leefomgeving, veroorzaakt luchtvervuiling, geluidshinder, kampt met onbestemde restwarmte, vervuild koelwater wat geloosd moet worden en staat symbool voor vervuiling en uitverkoop van de polder.

Saat: “Zeewolde noemt zichzelf de duurzaamste gemeente van Nederland, maar dat zijn slechts woorden. Nu komt het aan op daden. ChristenUnie heeft al laten zien dat ze aan de kant van de burger staan: wat doen de andere politieke partijen”