Energieloket start met ‘Ontdek je lek’

vrijdag 11 oktober 2019 15:56

Blik op Zeewolde- Op de dag van de Duurzaamheid (donderdag 10 oktober) werd het Energieloket in het Ravelijn geopend door wethouder Ewout Suithoff en Vera Dam, directeur Landschapsbeheer Flevoland. Het Energieloket helpt Zeewoldenaren met informatie op weg met energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie. Het loket is geopend op woensdagmorgen van 09.30 tot 12.30 uur en vrijdag en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zal het Energieloket ook op verschillende plaatsen als ‘pop up’ loket te vinden zijn.

Er is ook een digitaal loket dat altijd open is: www.energieloketflevoland.nl.

De opening was meteen  het startsein voor de campagne ‘Ontdek je lek’. Met een Energiemeter,  gekoppeld aan de slimme meter kan een ‘lek’ in het energieverbruik opgespoord worden. ‘Het is een bewustwordingscampagne’ legt Vera Dam uit. De Energiemeter bestaat uit twee eenheden. Een transponder wordt in de meterkast gekoppeld aan de slimme meter, een mobiel display wordt geplaatst waar gewenst.

Bij de wasdroger bijvoorbeeld of de afwasmachine, beide hebben een eco-stand, maar vaak wordt die niet gebruikt. Door het mobiele apparaatje te plaatsen bij de wasmachine kan op een display het energieverbruik afgelezen worden bij zowel ‘gewoon’ gebruik en eco-gebruik. Dit wordt meteen vertaald naar kosten, zo is meteen zichtbaar wat het scheelt.

Zo geldt dat voor meerdere energieverbruikers, de douche bijvoorbeeld (niet bij stadsverwarming) of de oven.

In een ‘meetperiode’ van twee weken zijn steeds zes apparaatjes in omloop. Na afloop van de periode wordt degene met het apparaatje geïnterviewd waarna de resultaten via de sociale media worden gedeeld. Ook meedoen? Meldt dat bij het Energieloket.

Fot0: wethouder Suithoff kreeg de eerste Energiemeter van Vera Dam.