Energiebesparen levert geld op

donderdag 12 september 2019 08:17

Blik op Zeewolde- ‘Als je rendement met je geld wilt maken is investeren in energiebesparende maatregelen zo gek nog niet’, zegt Casper Sterken van de Rabobank Flevoland. Een nogal opvallende uitspraak van een bankier. ‘De rente is zo ontzettend laag. Wat wij doen is het heel praktisch benaderen’.

(dit artikel verscheen eerder in de papieren maandkrant Blik op Zeewolde van 4 september 2019)

Je hebt met je collega’s Bangila Katrien Stephan Wennink twee keer op de markt in Zeewolde gestaan. ‘We stonden er met een speciale camper en kregen veel aanloop. Van mensen die er nog helemaal niet over nagedacht hebben, voor wie het nog een ver-van-mijn-bed show is, maar ook van mensen die er wel over nagedacht hebben, maar niet weten hoe en waar te beginnen. Ik zie ook veel uitstelgedrag. Nederland moet in 2050 van gas los zijn, dat gaat niet allemaal in één klap, maar gefaseerd. Voor veel mensen is het nog een onbekend verhaal, dat wisten we al en hoorden dat ook op de markt.’

Dat energiebesparen geld oplevert is nogal een open deur. ‘Het is niet alleen een politiek thema, het raakt iedereen en de klokt tikt door. Je kan bijvoorbeeld wel wachten tot er nog betere zonnepanelen komen die nog meer rendement opleveren, maar de terugverdientijd en het rendement zijn al heel veel beter dan jaren geleden. Daarom denk ik dat je beter nu al kan beginnen met het nemen van maatregelen, dan kan je het zelf ook gefaseerd doen. Je kunt zonnepanelen op je dak leggen, maar soms is isolatie de eerste stap. Dat is natuurlijk afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Niet lang geleden was dubbel glas al mooi, nu is driedubbel glas, HR ++, nodig voor een goede isolatie. Het isoleert niet alleen warmte maar ook geluid en dat vergroot ook nog eens je wooncomfort, zeker als je in een levendige buurt woont.

De bank als energieadviseur? ‘Dat zijn we dus niet, maar we denken mee en willen laten zien wat de mogelijkheden zijn. Een energieloket of een energie-adviseur kunnen helpen bepalen wat het meest verstandig is. Onder bepaalde voorwaarden kan je een duurzaamheidskorting van 0,2 % op je hypotheekrente krijgen, dat geldt ook als je een bestaande woning naar een hoger energielabel ‘tilt’. Dat tikt wel aan. Wij redeneren simpel: als het goed gaat met onze klanten, gaat het goed met ons.’

Heb je een tip om te beginnen? ‘Wij hebben ons aangesloten bij Greenhome, dat wordt gesteund door de Rijksoverheid, Milieu Centraal en verschillende media. Zo’n 95% van alle woningeigenaren in Nederland heeft een onnodig hoge energierekening. GreenHome helpt wekelijks honderden eigen woningbezitters stap voor stap op weg met het verduurzamen van hun woning. Met behulp van een gratis online HuisScan bereken je in twee minuten hoeveel je kunt besparen op je energierekening.

Meer informatie? Bel Casper of één van zijn collega’s voor een afspraak via telefoon (0320) 292 500 of ga naar www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/duurzaam-wonen. Hier vind je ook meer informatie en voorwaarden inzake de duurzaamheidskorting en GreenHome.