Ella’s nieuwe koe: zoek de verschillen

donderdag 10 oktober 2019 16:28

Blik op Zeewolde- ‘La vache qui rit’ staat weer op haar vertrouwde plaats.  Op de hoek van de Gelderseweg en Horsterweg staat sinds het voorjaar van 2009 de levensgrote kleurrijke polyester koe van 1,65 m hoog en 2,65 m lang maar de koe. Beeldbepalend en al dan niet met kinderen erop, veelvuldig op de foto gezet- raakte wat sleets. Inmiddels staat er een nieuwe koe van dezelfde afmetingen, maar met kleine verschillen.

De koe is ter gelegenheid van de 20e  ‘Zeewolde Bij de Pinken’ in 2008 door SAZ geschonken aan de gemeente en is beschilderd door de Zeewolder kunstenares Ella Steenmeijer. Indertijd was er nog een kleine discussie waar de koe geplaatst moest worden. De toenmalige wethouder zag het gekleurde object liever een rotonde, maar het is de huidige plaats geworden, uitkijkend op het Horsterplein, waar elk jaar op de eerste zaterdag van september Zeewolde bij de Pinken plaatsvindt.

In de loop der jaren hebben de weersinvloeden vat gekregen op de koe en was zij toe aan een grote opknapbeurt. In januari 2018 is de koe gerestaureerd en bleek er toen technisch slechter aan toe was dan gedacht. Met het oog op de veiligheid (klimobject), is in overleg met de kunstenares besloten een nieuwe koe te beschilderen, het karkas is nu gemaakt van polyurethaan. Een materiaal dat minimaal een aantal decennia mee gaat.

In het voorjaar van 2019 is de koe 3D ingescand en is er een nieuwe gefreesd. De nieuwe koe is, naar ontwerp van de huidige, afgelopen zomer beschilderd door Ella Steenmeijer.

Op 30 september  is in aanwezigheid van de voorzitter van SAZ Gerrit Wolthuis en wethouder Egge Jan de Jonge de laatste penseelstreek gezet op de nieuwe koe. ‘Dat de koe zo’n succes zou worden had ik nooit gedacht’, zegt Ella. Voor de oude koe wordt een passende bestemming/oplossing gezocht.