Een prachtig mens is heengegaan

dinsdag 3 november 2020 10:00

Blik op Zeewolde- Een prachtig mens is heengegaan. Mijn  lieve vrouw Margreet (uitgeefster van de krant Blik op Zeewolde) is geveld door een agressieve darmkanker. Deze werd afgelopen maart geconstateerd. De laatste week ging het snel en moest ze opgenomen worden in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk (fantastische mensen daar). Daar is ze vrijdag 30 oktober overleden. Margreet is 54 jaar geworden. De snelheid waarmee dit is gegaan voelt als een trap na.

Margreet en ik hadden na tien jaar buffelen- een tijd waarin wij eerst een magazine en daarna de krant en deze online dagkrant hebben opgezet- besloten het rustiger aan te doen en dat dit.

Toch dankbaar dat we alles hebben kunnen regelen met haar instemming. Ze heeft zelfs op haar ziekbed- mensen die haar persoonlijk kenden hadden niets anders verwacht-  haar eigen overlijdensadvertentie en de rouwkaart afgemaakt. Daar haalde ze energie uit. Ze wilde graag wel weten of alles zo goed mogelijk ging en dat gaf haar enorme rust.

Wil je de korte of de lange versie, zei ze als ik iets wilde vertellen. Dat werd altijd de korte. In haar geest ook dit afscheidswoord. Rechtdoorzee, optimistisch, altijd goedgehumeurd, levenslustig,vastberaden, eerlijk, werklustig maar met alle tijd om te genieten van leuke dingen, stoer, rechtvaardig, volstrekt onbaatzuchtig, enthousiast, accuraat, snel, pienter, zorgzaam en, dat ontkende ze graag, toch met een romantisch inborst. Deze  lijst met karaktereigenschappen is onvolledig. Margreet had met iedereen het beste voor. Ze legde de lat voor zichzelf hoog en ook voor anderen, zo haalde ze het beste uit mensen, inclusief mijzelf.

Ze is gewoon een topwijf, hoorde ik zeggen, en dat is misschien wel de beste omschrijving. En nu niet is, maar was. Margreet geloofde wel dat er ‘iets’ is. Haar geest is dus ‘ergens’. Ze heeft mij beloofd dat als iets beter kan, ze dat laat weten. Margreet, mijn allerliefste vrouw is niet meer. Dat is een onwezenlijk gevoel.

Afscheid en begrafenis hebben in kleine kleine kring plaatsgevonden.

Voor de krant en website veranderd er niets. Dat was de afgelopen jaren al mijn ‘ding’. Het enige wat Margreet nog deed was een enkele grammaticale misser  uit de krant halen of een kleine stilistische verbetering.

Nouja, toch de lange versie geworden. Ze kreeg ook niet in alles haar zin