De Kleine Distilleerderij blikt vooruit

zondag 3 februari 2019 09:21

Blik op Zeewolde- Roelof Schipperus van De Kleine Distilleerderij heeft grote plannen. Recent werd het Amsterdamse De Stille (R) overgenomen, waardoor er in éen klap zestien verkooppunten in de randstad bij zijn gekomen. Tegelijk werd de receptuur en de bestaande verkoop voor Limoncino overgenomen, een frissere variant op de welbekende Limoncello. Het drankje, lekker als aperitief, maar ook bijzonder aan te raden in een mix met tonic, wordt volledig met de hand gemaakt van verse citroenen, waarbij zowel de schil als het citroensap worden gebruikt. Het alcoholpercentage is lager waardoor het geschikt is voor de supermarkt. Deze verkoop moet naamsbekendheid genereren voor verdere groei.

Afgelopen zomer, de zomer is voor distilleerderijen in het algemeen een rustige periode die wordt gebruikt om de voorraad distillaat aan te vullen, heeft Schipperus de basis gelegd voor whisky en rum. Hij heeft een New Make spirit gestookt uit gerstemout, dit is de basis voor een single malt whisky. ‘Als distilleerder moet je vooruit kijken. Volgens de wet mag het pas na drie jaar rijpen in een houten vat whisky genoemd worden.  (lees verder onder de foto)

Ik heb ook een rum gestookt en op vat gelegd om te rijpen. Voor rum geldt geen wettelijke minimale rijpingstijd, ik verwacht dat het eerst vat al ruim voor 2021 op smaak is. Het is nu een kwestie van regelmatig proeven.’ In Zeewolde zijn de producten te krijgen bij Mitra Thiele en Gall & Gall. Op dit moment is dat een Earl Grey Gin en Nieuw Flevolands Peil, dit laatste is een Akvavit ofwel een distillaat met karwij- en venkelzaad.

De cold brewed koffie en de limoncino zitten standaard in het assortiment, per seizoen is er een passende likeur; de kruidenlikeur IJstijd voor de winter, in maart komt de rozenlikeur Aphrodite, komende zomer een vlierbloesemlikeur en in de herfst een notendop (honing/walnoot/whisky). ‘De recepten voor drankjes bedenken we, ik en mijn vrouw Marsha, zelf. Daarbij proberen we ook in te spelen op de algemene ontwikkelingen; minder suiker, geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, minder alcohol. Nadat het idee ontstaan is, ga ik in de distilleerderij testen of ik de juiste smaak kan ontwikkelen, bijvoorbeeld door alcohol te rijpen op walnoten en daar later verschillende doseringen honing aan toe te voegen. Proeven doen Marsha en ik dan weer samen, en dan steeds aanpassen totdat we tevreden zijn met het eindproduct.’

De Kleine Distilleerderij is sinds begin 2017 in bedrijf en kreeg in november van dat jaar de aanmoedigingsprijs van de Bedrijfskring Zeewolde. De jury prees het lef en de creativiteit van Schipperus, ‘die met verstand en kwaliteit zijn hart en passie volgt.’ Schipperus won in dat jaar ook een prestigieuze prijs in een internationale competitie voor zijn Cold Brewed Koffielikeur (die ook écht naar koffie smaakt).

www.dekleinedistelleerderij.nl