Centrumondernemers boos: ‘Supermarkt Polderwijk te groot’

vrijdag 22 januari 2016 17:38

De Zeewolder centrumondernemers zijn onaangenaam verrast door de omvang die de in de Polderwijk te vestigen supermarkt krijgt. In het ontwerpplan krijgt de super een winkeloppervlakte van 1600 m2 (te vergelijken met de AH). De Vereniging Centrumondernemers VCZ is verbaasd omdat een grote supermarkt niet verenigbaar is met de wens voor een compact, sterk en toekomstbestendig centrum. Volgens de VCZ blijkt uit alle actuele landelijke onderzoeken dat er alle belang is bij concentratie van winkelfuncties en niet bij het creëren, faciliteren en stimuleren van diverse sub-locaties. ‘De gemeente gaat met deze voorgenomen uitwerking volstrekt voorbij aan deze adviezen’, zegt woordvoerder Hester Visser van de ondernemers.

Het was bekend dat er in de bestaande bestemmingsplannen voor de Polderwijk ruimte was voor de mogelijke vestiging van een buurtsuper, zodra de tijd daarvoor rijp zou zijn. Daarbij is volgens de VCZ  altijd de gedachte geweest de setting en omvang zoals ook in het Horsterveld is gerealiseerd middels buurtsuper COÖP (685 vierkante meter).

De concessie die de gemeente hiermee doet aan alle oorspronkelijke uitgangspunten is voor de centrumondernemers onbegrijpelijk. Het steekt de centrumondernemers ook dat de plannen de afgelopen feestdagenperiode ter inzage zijn gelegd. Daardoor hebben zij de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen gemist.

‘Bovendien’, zegt Visser, ‘is de bestaande afspraak dat stakeholders, zoals de VCZ, aan de voorkant van zo’n proces inhoudelijk geïnformeerd en betrokken worden, genegeerd.’