Buurtbemiddeling: Iedereen woont graag prettig naast elkaar

dinsdag 11 februari 2020 11:23

Blik op Zeewolde- Iedereen woont graag prettig naast elkaar, en als dit om welke reden dan ook, niet zo is, kunnen mensen daar echt last van hebben, zegt Maryam Satari. Zij is coördinator buurtbemiddeling en ze zoekt mensen die vrijwillig buurtbemiddelaar willen worden.

Het gaat om een nieuw project in Zeewolde, dat voortborduurt op het jarenlange succes van hetzelfde project in Dronten, waar het al elf jaar een bewezen instrument is bij het oplossen van burenproblematiek. Maryam Satari: ‘We zijn blij dat we dit project nu ook uit kunnen rollen in Zeewolde.’

In de buurgemeente ligt het slagingspercentage al jaren rond de 65%. In vergelijking met landelijke cijfers een erg goede score.’ Niet elke melding leidt tot een bemiddelingsgesprek, soms stokt het omdat bijvoorbeeld de tegenpartij niet mee wil gaan in een bemiddeling of niet wil praten met de buren. Dat haalt het slagingspercentage omlaag. Van die casus die wel doorgaan tot in het bemiddelingsgesprek, daarvan leiden 9 van de 10 tot een geslaagd eind.’ De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Bijvoorbeeld geluidsoverlast, ruzie over erfscheidingen, overlast door kinderen of honden. Buurtbemiddeling draagt zo bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk. Inmiddels draait het al in 292 gemeentes in ons land.

Een buurtbemiddelaar is geen stevig gebouwd type dat het moet hebben van zijn of haar fysiek. ‘Dat is wellicht een misvatting’, zegt Maryam Satari. ‘Een buurtbemiddelaar is iemand met sterke communicatieve vaardigheden en mentale weerbaarheid. Hij of zij is benieuwd naar de ander, niet snel onder de indruk van emoties en weet een stevig gesprek in goede banen te leiden, zonder daarbij de neutraliteit te verliezen. Buurtbemiddelaars kiezen ook nooit partij, maar zoeken naar onderliggende belangen en stellen vooral vragen die leiden tot die gezamenlijk gedragen oplossing. In de jaren dat we in Dronten actief zijn, is agressie niet voorgekomen tijdens een bemiddelingstraject. De aangemelde klacht is bijna nooit de echte reden voor het conflict is: er ligt vaak wat onder. Als dit boven tafel komt, zorgt dit voor veel mogelijkheden tot oplossing van het conflict. Juist dat onderzoeken vinden de bemiddelaars interessant. Ze werken met mensen, ontmoeten emoties en ervaren regelmatig ‘kippenvelmomenten’ als de buren tot een gezamenlijk gedragen oplossing weten te komen. Ze rijden dan met een grote glimlach weer naar huis.

 

De gemeente is initiatiefnemer om buurtbemiddeling in Zeewolde in te voeren. De MDF, Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland, is de uitvoerder. Er wordt nu gezocht naar vrijwilligers die op willen treden als buurtbemiddelaars.

Zeewoldenaren die interesse hebben om vrijwillige buurtbemiddelaar te worden, krijgen eerst een

kennismakings/ sollicitatiegesprek, daarna een basistraining van 2,5 dag. Als de aspirant die training gevolgd heeft, krijgt de coördinator een terugkoppeling van de trainer en een advies over de geschiktheid van de persoon. De coördinator van geeft werkbegeleiding en bespreekt casuïstiek. Elke zes weken is er een vergadering waarin de bemiddelaars elkaar ontmoeten en elk jaar een verdiepende training, De hele vacature is te lezen op www.mdflevoland.nl/vacature-buurtbemiddelaar-Zeewolde of bel Maryam Satari, 06-30337741 buurtbemiddelingzeewolde@mdflevoland.nl