Body Stress Release hielp al honderden van klachten af

donderdag 14 november 2019 14:55

Blik op Zeewolde- Tien jaar geleden begon Roy van de Wijnaard met de praktijk Body Stress release in Zeewolde. Later stapte ook zijn vrouw Marian van Meel in. Body Stress Release (BSR) heeft inmiddels vele honderden mensen van hun klachten afgeholpen. Hun cliënten zijn vaak verbaasd dat de lichte drukimpulsen met de vingers op de spieren zoveel effect hebben. Dat ze de behandeling helemaal gekleed kunnen ‘ondergaan’ vinden ze helemaal verbazend.

Bij de deskundige aanraking van de spier, geeft deze een seintje aan de hersens dat de spierspanning losgelaten kan worden. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam doet de rest. Spierspanning zet de zenuwbanen onder druk, waardoor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam verstoord wordt, wat kan leiden tot klachten van uiteenlopende aard.

Roy en Marian zijn er nu wel aangewend, maar zeker de eerste jaren waren zij ook onder de indruk. En nog steeds. ‘Een man van achter in de vijftig die meer dan zijn halve leven al last had van migraine er nu vanaf is, dat is toch niet te geloven?’

‘De klachten komen vaak door overbelasting’, legt Roy uit. ‘Lichamelijk of geestelijk, werken in een verkeerde houding of kopzorgen. Als de stress teveel wordt, reageert het lichaam en zet de stress als spierspanning vast, Gevolg is dat het zenuwstelsel onder druk gezet wordt, dat verstoort dan weer de communicatie binnen het lichaam en dat kan invloed hebben op allerlei lichamelijke en mentale functies.’

‘Lichaam en geest zijn we als twee gescheiden werelden gaan zien’, vult Marian aan, ‘maar dat klopt niet. Als je verliefd bent, voel je dat toch ook in je buik? Als je angstig bent, ga je transpireren en als je zenuwachtig bent, moet je vaker naar de wc.’ Een fysiek trauma werkt geestelijk door, andersom: iemand die een burn-out heeft, heeft bijna één op één ook lichamelijke klachten, aan nek, rug of schouder. Er bestaat een hele waslijst waar Body Stress Release bij helpt, daaronder darmklachten, ‘restless legs’, whiplash klachten, brandend maagzuur, blaasproblemen.

Belangrijk in het hele proces is de intake, waarin de oorzaak van de klacht(en) wordt opgespoord. Daarna volgen in een strak ritme de eerste drie behandelingen, waarna vervolgbehandelingen. ‘Mensen vragen wel eens hoeveel behandelingen nodig zijn, maar dat varieert heel erg.’ De populariteit van Body Stress Release blijkt uit het feit dat het aantal ‘practitioners’ in tien jaar tijd is toegenomen van 50 naar 130 en dat terwijl de opleiding (vijf maanden intern) behoorlijk pittig is. De meeste practitioners zijn mensen als Roy (van levenslang rugpijn tot…) die enthousiast geworden zijn door eigen ervaringen.

De meeste verzekeraars dekken BSR vaak uit de aanvullende verzekering als natuurgeneeskundige behandeling. www.bsrzeewolde.nl Duifkruid 1.

Dit artikel verscheen eerder in de papieren maandkrant Blik op Zeewolde van 30 oktober.