Blunder onderzoek: baby krijgt vragenlijst zondagsopening

maandag 2 oktober 2017 12:07

Blik op Zeewolde – Een baby van tien maanden heeft een vragenlijst gekregen over de zondagsopenstelling van ‘de supermarkt’. De baby was in gezelschap van kleuters, peuters en andere Zeewoldenaren onder de 18 jaar. Een A-selecte steekproef onder 2000 mensen had terecht moeten komen bij inwoners van 18+. De vragenlijsten zijn ook terecht gekomen bij mensen die minder dan een jaar in Zeewolde wonen; mensen die van de situatie niet of nauwelijks op de hoogte zijn.

De vragenlijst/enquête moet gaan uitwijzen of er voldoende draagvlak is om de openingstijden van de ene supermarkt die op zondag open mag zijn, te verlengen (bij toerbeurt mag steeds één super op zondag open. In de zomerperiode hebben de supers het zelf opgelost door alle koopzondagen te clusteren). De openingstijden zijn nu van 16.00 tot 19.00 uur. Doel van het onderzoek is te kijken of er een breed gedragen wens is deze tijden te verruimen.

Zeewolde Liberaal heeft over de blunder van het onderzoeksbureau meteen schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij was al geen voorstander van een nieuw onderzoek onder inwoners, ondernemers en personeel naar de zondagsopenstelling van winkels. Fractievoorzitter Cees Steijger: ‘Dat die behoefte er is, evenals de bereidheid om daarin te voorzien, is al onderzocht, al door de Vereniging Centrum Ondernemers (VCZ) geadviseerd en is voor ons dan ook al lang duidelijk.’

Uit een eerder onderzoek van het onderzoeksbureau bleek ook al dat er draagvlak was, ook een poll van Blik op Zeewolde gaf die brede wens aan.

Zeewolde Liberaal wil van het college weten of zij ook van mening is dat indien een verkeerde A-selecte steekproef is gehouden onder inwoners, het zonde van het geld zou zijn om deze steekproef opnieuw te houden.

Steijger:  ‘Het was in de ogen van Zeewolde Liberaal al een volstrekt overbodige en vooral nodeloos geldverslindende, heel politiek geladen actie van het college. Nu er grove fouten zijn geconstateerd, mag wat ons betreft de hele enquête de prullenbak in en nodigen wij de politieke tegenstanders van boodschappen doen op zondag uit om hun standpunten maar in hun verkiezingsprogramma’s te zetten. Dat lijkt mij wel zo duidelijk naar voor- en tegenstanders. Het standpunt van Zeewolde Liberaal is duidelijk: wat ons betreft mogen ondernemers zelf bepalen of ze op zondag open zijn.’