Bij het Flevo Café schrijven gasten de bestelling zelf op

woensdag 10 juli 2019 11:06

Blik op Zeewolde- ‘Hoi Mike’ klinkt het regelmatig als hij het terras aan het klaarzetten is. ‘Veel mensen kennen mij wel, maar ik ken ze niet altijd.’ Mike is een Bekende Zeewoldenaar als medewerker van het Flevo Café, maar ook van de MMM boerderij waar hij in de winkel en op het erf werkt, maar ook woont. Een enkeling kent hem ook van de atletiekvereniging. Stilzitten is niets voor hem, ‘ik moet altijd wat doen’. Trots laat hij zijn tattoos zien. Een tribaal met een stier, zijn sterrenbeeld en een kroon met zijn initialen. Aan de binnenkant van zijn arm staat ‘top ouders’, uitleg overbodig. ‘Ik hou wel van een beetje stoerheid’. Hij is ook rapper en is interviews en foto’s wel gewend.

Mike (26) is één van de vier medewerkers van zorginstelling Triade die bij het Flevo Café werkt, gevestigd in de bibliotheek. Er werkt ook een stagiair van de ZMLK school ‘De Lely’. Afgelopen februari ging het Flevo Café over van stichting De Biezenburcht naar stichting Triade. Een maand later, de zaak moest eerst anders worden ingericht,  vond de officiële opening plaats door de directie van de Flevomeerbibliotheek en…, jawel: Mike, die als eerste op deze baan solliciteerde.

Ervaring had hij in de keuken van een bejaardenhuis in Ermelo. Goed gekapt en met een geurtje op kwam hij op gesprek. ‘Het is leuk werk’, zegt hij. Begeleider Claudia: ‘Alle cliëntmedewerkers die hier werken hebben een indicatie. In totaal is er ruimte voor twintig cliëntmedewerkers. We zijn nog maar kort bezig, dat moet nog groeien. Het hoeven niet per se cliënten van Triade te zijn.’ Triade heeft in Almere drie soortgelijke sociale ondernemingen en één in Lelystad. Het Flevo Café serveert koffie, thee, huisgemaakt gebak en heeft ook een kleine kaart voor de lunch.

Claudia: ‘Veel mensen weten ons te vinden; bezoekers van de bibliotheek, maar ook steeds meer passanten.’ Gasten reageren positief op de bediening, die is vriendelijk en goed. Er is één verschil, zij  krijgen een bonnetje waarop ze hun bestelling kunnen noteren. Mensen die voor de eerste keer komen kijken daar wel van op, maar de medewerkers geven wel tekst en uitleg over het lekkers wat er te krijgen is. Claudia vertelt dat er zo niets  mis kan gaan, omdat Mike en zijn collega’s vaak niet kunnen lezen en  schrijven. Als één van de weinigen is het Flevo Café ook de maandagochtenden open en inmiddels een vertrouwde rustplaats voor wandelgroepen.

Elke week is er een ander broodje, taart of soepje van de week. Zeker de moeite waard is het speciaal ontwikkelde Flevobroodje. ‘Té lekker!’, zegt Mike.

Het Flevo Café is elke doordeweekse dag geopend van 10.15 tot 16.00 uur. Zaterdags van 10.00 tot 14.00 uur en zondags gesloten. www.triade-flevoland.nl 

Dit artikel verscheen op 3 juli in de papieren uitgave van de huis aan huis maandkrant Blik op Zeewolde