Bewoners willen bomenkap voorkomen

donderdag 1 maart 2018 22:09

Blik op Zeewolde- Een aantal bewoners van de Sterappellaan is fel tegen de kap van bomen in hun laan en heeft de voorzieningenrechter ingeschakeld. De bomen moeten, vindt het college van B&W, weg omdat zij er de oorzaak van zijn dat het wegdek slecht is, de wortels van de bomen zuigen water weg onder de weg. Omdat de wegen vernieuwd worden en B&W wil voorkomen dat hetzelfde probleem opduikt, moeten de bomen weg.

Als de rechter de voorlopige voorziening toekent mag de gemeente niet verder kappen.  

De fruittelers langs de Sterapppellaan zijn juist blij met de plannen van de gemeente, vogels zouden de bomen benutten als uitkijkposten om te kijken in welke appel of peer ze nu even zullen pikken. Eén pik in fruit zorgt ervoor dat het rot. De economische schade loopt soms in de tienduizenden euro’s.

De kap van circa 900 bomen langs de Ooievaarsweg, het Lepelaarpad, de Lepelaarweg, de Appelvinkweg en de Sterappellaan is al begonnen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: bij de gemeente is een groenbeleidsplan in ontwikkeling (dit ligt tot 26 maart als concept ter inzage) Wethouder Egge Jan de Jonge zegt daar niet op te willen wachten gezien de staat van de weg (de gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk als er ongelukken gebeuren als gevolg van de slechte staat.

Wettelijk moet er voor elke boom die gekapt wordt een ander teruggeplaatst worden. Dat hoeft niet aan dezelfde laan, zelfs niet in dezelfde gemeente.