Belevingsvlucht HVO51: niet veel van gemerkt

donderdag 31 mei 2018 13:12

Blik op Zeewolde- Van de Transavia Boeing 737-800 die gisteren op ongeveer 600 meter hoogte tussen 17.30 en 23.30 (er was twee uur vertraging) een zestal keer langs Zeewolde vloog was, afgaande op de reacties op Facebook, niet veel tot niets te horen (normale lijnvluchten maken meer geluid). Om de ‘belevingsvlucht’ was gevraagd door verontruste burgers op een aantal informatieavonden in het oosten van het land. De 737-800 is representatief voor de vliegtuigen die vanaf volgend jaar april vanaf Lelystad naar Europese (vakantie)bestemmingen zal vliegen.

De vlucht had echter, zegt de regiegroep die de vlucht voorbereidde, ‘minder informatiewaarde’ voor bewoners tussen Almere en Dronten. Dit omdat het toestel over vloog zonder het landingsgestel te laten zakken. (dat veroorzaakt extra geluid). Het toestel vloog ook zonder passagiers, maar dat werd (grotendeels) gecompenseerd door extra brandstof mee te nemen.

Sceptici zeiden al eerder dat de vlucht niet voldoende informatie zou opleveren omdat er veel factoren een rol spelen, de windrichting vooral, maar ook omgevingsgeluid.

Een aantal politieke partijen in Zeewolde wil dat het vliegveld pas opengaat nadat het luchtruim in 2023 is heringedeeld. Momenteel moeten vliegtuigen laag vliegen om onder het verkeer van en naar Schiphol te blijven.

De belevingsvlucht kostte inclusief alle voorbereidingen en een speciale website circa 150.000 euro.