Apollo Ensemble start concertvorm luisterlab

donderdag 10 oktober 2019 16:13

Blik op Zeewolde- Het Apollo Ensemble tracteert haar publiek op een nieuwe concertvorm:  luisterlabconcerten. Concerten waarbij het publiek eerst door de muziek heen wordt gegidst. Daarna volgt pas het concert. Het ensemble begint met Mozart, het pianokwartet in Es en het fagotkwartet in G. Dit laatste stuk is een bewerking van een fluitkwartet. Het publiek wordt betrokken bij de muziek en kan zelf ook vragen stellen.

Als concert musicus ben je een ontzettende bofkont: je studeert je partij, je repeteert samen, je praat over de muziek en je voert het uit. En hoe vaker je het hoort en hoe meer je ervan af weet, des te leuker wordt het. En eigenlijk geldt dat voor luisteraars ook. De eerste keer dat je iets hoort is spannend, maar het wordt interessanter als je dingen in de muziek gaat herkennen.

Het idee van Luisterlab is niet nieuw: een beroemde vorm van luisterlab is de Schubertiade, een avond waar op informele wijze werd samengespeeld en een componist nieuwe composities introduceerde. Een ander experiment kwam begin van de 20e eeuw van Schoenberg, met ‘societyconcerten’, waar men als een soort club bij een kwam. In welke vorm dan ook: de drang om te ontdekken hoe de muziek in elkaar zit stond voorop en inspireerde de luisteraar en de musicus.

Zondag 20 oktober, 15:00, De Verbeelding. Kaarten à € 15,- via www.klassiekemuziek.nl/apollo-ensemble