Antwoorden ‘Heel Zeewolde quiz’t’

vrijdag 22 mei 2020 13:12

Blik op Zeewolde- In de papieren krant Blik op Zeewolde van mei (29 april) presenteerden wij de eerste ‘Heel Zeewolde Quiz’t’. Onder de goede inzenders hebben we bij loting twaalf prijzen weggegeven (dank aan de sponsors).  Het juiste aantal was: 50. De mensen die dit juist hadden, hebben de lijst met antwoorden thuis gehad. Bij loting hebben we de twaalf prijzen verdeeld. De quiz is nog eens na te kijken op deze website (rechtsboven staat de krant digitaal).

We rekenden ook 46 punten goed vanwege een foutje in vraag 18. Leuk dat u meedeed en fijn dat velen van u aangaven het een leuke quiz te vinden en zich ermee vermaakt hebben. Sommigen deelnemers betrokken hun hele familie erbij. We gaan er voorlopig mee door. De krant van juni verschijnt woensdag 27 mei.

 1. Zbygniew Prlwytzkowsky, Barabas, Lupardi zijn professoren in stripverhalen van Marten Toonder (Tom Poes/Heer Bommel), Willy VanderSteen (Suske en Wiske) en Pieter Kuhn (Kapitein Rob).
 2. De originele soundtrack van James Bond werd geschreven door John Barry (de man op de foto).Suze Prendergast is zijn dochter, John Williams schreef veel filmmuziek voor Steven Spielberg. De gebroeders Gershwin maakten onder meer de onweerstaanbare (swing)muziek bij dansfilms met Fred Astaire.
 3. De echte naam van de tekenaar van Kuifje is Georges Remi (Fransen en Walen schrijven het initialen anders dan wij: R.G. werd aldus Hergé) . Palle Huld is de Deense scout die model zou hebben gestaan voor Kuifje. Nestor is de bediende uit de strip en Walt Disney, tja Walt Disney.
 4. Gehuldigd (2000) tot Sportman van de Eeuw (verkiezing geïnitieerd door het sportblad Sports Illustrated) werd Muhammad Ali. Een gedenkwaardig en emotioneel moment toen hij het podium betrad. Er zijn meer sportbladen die verkiezingen voor sportman van de eeuw hebben gehouden. Maar deze is de meest officiële, met uitgebreide aandacht op ook de NL televisie. Een gedenkwaardig en emotioneel moment toen Ali het podium betrad.
 5. De Obelisk is een ontwerp van Huub Kortekaas. Richard Serra is de man van Sea Level, Quist ontwierp het gemeentehuis en Erik Wallenburg de rest.
 6. De uitspraak ‘een dag niet gelachen, een dag niet geleefd’ wordt in dit geval toegeschreven aan Stan Laurel. Fields was ook een komiek (‘Anyone who hates dogs and little children can’t be all that bad’), maar lachen was niet zijn ding. André van Duin zal het vast wel gezegd hebben, als groot fan van Laurel&Hardy. Thierry Baudet is van een heel andere orde. De uitspraak wordt ook toegeschreven aan Charlie Chaplin, maar die staat niet bij de antwoorden.
 7. Het vrijwilligersplatform dat ervoor wil zorgen dat niemand vereenzaamt: zeewoldevoorelkaar.nl. Andere antwoorden waren om u in verwarring te brengen. ‘Gewoon doen’ was de titel van een collegeprogramma.
 8. De vice president van de ‘Idle hour’ club: Donald Duck. Het was de eerste keer dat Walt Disney de later zo beroemde eend liet optreden in een silly symphony.
 9. Laurent Fignon. Een geweldig wielrenner. Won twee keer de Tour de France. In 1989 verloor hij op de Champs Elysees met 8 seconden van Greg Lemond na 285 kilometer fietsen.
 10. Wie hoorde in dit rijtje niet thuis? Cilian Murphy. Hij speelde James Bond nooit, hoewel zijn naam wel genoemd wordt als opvolger van Daniel Craig.
 11. Woody Allen scheef mee aan de film ‘onofficiele’ James Bond film ‘Casino royale’ uit 1967. Een flauwe film als u het mij vraagt. Kijken onnodig.
 12. Bilal Wahib, Lex Goudsmit,Cees Geel en Thomas Acda zijn acteurs. Goudsmid, beroemd geworden als Tevje, was, want hij (opa in Sesamstraat) is overleden. Cees Geel is acteur. Thomas Acda speelde onder meer in All Stars.
 13. Brigitte  Kaandorp begon haar carrière met een ukelele. Jill Roord speelt in Oranje. Claudia de Breij is eveneens cabaretière en Georgina Verbaan actrice.
 14. Ain’t no sunshine. Afgelopen maart overleed de zanger van dit meesterlijke nummer: Bill Withers. Nina Smone, ook klasse, net als Annie Lennox  (zij zongen beide I put a spell on you: luisterentip). Kent u ‘The wall street shuffle’ van 10cc? Ook (nog een keer) luisteren.
 15. De beroemde openingszin is van Nescio. Het verhaal ‘De uitvreter’ behoort tot het beste wat de NL literatuur heeft voortgebracht. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
 16. Johnny Cash trad op in Folsom Prison. Hij zal daar wel ‘A boy named Sue’ gezongen hebben, zoals hij ook in San Quentin deed. Johnny English is een filmkarakter van Rowan Atkinson. John Little is een figuur uit de saga van Robin Hood en Jeroen van der Boom, die hoeft geen nadere introductie, toch?
 17. Het aantal horeca-ondernemers. U zocht eerst de site op: Horecazeewolde.nl en begon te tellen. U kwam uit op 18. Correct. Toen wij de quiz maakten waren dat er 16. Leermomentje voor de samensteller van deze quiz: nooit een vraag stellen waarvan het antwoord nog kan wijzigen. Als goed antwoord zien wij dan welk aantal het dichtst bij de 18 ligt. Sorry.
 18. Twee acteurs uit Peaky Blinders die ook in Batman-films speelden. Het goede antwoord: d. Cilian Murphy en Tom, ja, daar moest Hardy staan in plaats van Ford. Nogmaals dom. Vergeeft u mij a.u.b. De andere antwoorden waren sowieso helemaal fout, hoewel we u met Alexander Siddig en Sam Neill op een dwaalspoor probeerden te zetten. Als u nul punten voor deze vraag noteerde rekenen we dat goed.
 19. Geld voor de voedselbank werd ingezameld door onze dorpsgenoot Jos Ooostendorp. Cor van der Laak en Frodo Stapels waren typetjes van Kees van Kooten. Age Bijkaart was een pseudoniem van Willem Frederik Hermans.
 20. De sketches? Monty Python uiteraard.
 21. De voornaam van ‘Bruin’. Lastig? Ach. Harm Bruis Slot werd zo verwelkomt als burgemeester van Apeldoorn. De manager van het motel deed iets aardigs maar lette niet zo goed op de juiste schrijfwijze. Bruins Slot was de eerste burgemeester van ons dorp. Hanke is zijn dochter, de andere voornamen zijn van zijn voorvaderen.
 22. De geliefde van Robin of Loxley. Dan moet je eerst weten dat deze Robin bekender is als Robin Hood. Maid marian was zijn geliefde. Niet de prinses uit Star wars natuurlijk. Ook niet Guinevere, getrouwd met koning Arthur en de geheime geliefde van Sir Lancelot. Tess of the d’Urbervilles al helemaal niet, de romanfiguur uit 1891 van Thomas Hardy.