Antwoorden ‘Heel Zeewolde quiz’t’ editie 3. Juli 2010.

vrijdag 10 juli 2020 07:33

Blik op Zeewolde- In deze coronatijden heeft Blik op Zeewolde een quiz voor u. De derde editie stond in de krant van 1 juli 2020. Hieronder het juiste aantal punten en de antwoorden op de vragen. Leuk dat u weer meedeed. De prijsjes werden beschikbaar gesteld door Zeewolder ondernemers (de vijf winnaars ontvangen deze in de loop van de komende dagen.  We hebben de prijzen geloot omdat er meerdere goede inzenders waren (die ook voor dezelfde prijzen streden).

Het juiste aantal punten is 58

 

Vraag 1. Van het  duistere nummer dat de intro is van de hitserie Peaky Blinders verschenen covers van verschillende artiesten. Wie hoort in dit rijtje niet thuis?

a. Iggy Pop

b P.J. Harvey

c. Nick Cave and the Bad Seeds

d. Arctic Monkeys

Antwoord c: Er zijn veel covers verschenen van ‘Red right hand’, maar niet van Nick Cave, want van hem was het originele nummer.https://www.youtube.com/watch?v=RrxePKps87k

 

Vraag 2.  Voetballer Wim Jansen kreeg een ijsbal tegen zijn hoofd. Hij speelde dat jaar voor

a. Washington Diplomats

b. Ajax

c. PSV

d. Feyenoord

 

Antwoord b. In de tijd dat spelers hun gloriejaren bij één en dezelfde club bleven, ging Mr. Feyenoord een jaartje voor Ajax spelen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de Rotterdamse fans en ja, dan speelt Ajax op 7 december 1980 in Rotterdam. Samen met Johan Cruijf speelde hij ook voor de Diplomats. (Cruijff stapte ook eens over, van Ajax naar ‘aartsvijand’ Feijenoord. Hij kreeg geen ijsbal maar werd wel door zijn medespelers  genegeerd, tot hij scoorde, en scoorde en de ploeg kampioen maakte).https://www.youtube.com/watch?v=o-oAbqvFsUw

 

 Vraag 3. Met wie speelde Rutger Hauer nooit samen

a  Sylvester Stallone

b   George Clooney

c   Harrison Ford

d    Clint Eastwood

 

Antwoord d. Clint Eastwood. Rutger Hauer speelde met Harrisson Ford in Blade Runner. Met Stallone in ‘Nighthawks’ en met Clooney in ‘Confessions of a dangerous mind’.

 

Vraag 4. In de jaren ’80 kwam het dorp Juinen regelmatig op tv. Want wat in Juinen gebeurde, gebeurde eigenlijk overal en nergens in ons land.  De Juinensche Courant werd zelfs landelijk verspreid maar was geen lang leven beschoren. Hoe vaak kwam deze krant uit?

a. 2

b. 4

c. 6

d. 8

Antwoord b: 4 keer. Het fictieve dorpje was een creatie van Kees van Kooten en Wim de Bie. Hun satirisch programma’s werden uitgezonden door de VPRO. De Juinensche Courant werd verspreid als bijlage bij de VPRO-(televisie)gids. Daarna verscheen nog wel het JuCo- magazine( maar dat was dus geen krant, maar een magazine)

 

Vraag 5. Kleinkinderen op je 64e

a.John, Paul, George en Ringo

b. Vera, Chuck en Dave

c. Mason, Penelope en Reign

d. Adam, Adrian en Albert

 

Antwoord b. ‘When I’m Sixty Four’ is een song van The Beatles,  the fab four:John, Paul, George en Ringo) op het Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967). Een zin uit het meezingertje is ‘Grandchildren on your knee Vera, Chuck and Dave’. Mason, Penelope en Reign zijn de kleinkinderen van Robert Kardashian. Wie Adam, Adrian en Albert zijn? Geen idee, zelf verzonnen.

 

Vraag 6. Cabaretier Youp van ’t Hek speelde ooit in een cabaretgroep. De naam was

a. Hekwerk

b. Nar

c. Nuhr

d. Don Quishocking

 

Antwoord b. Nar was geen heel groot succes. Dat heeft uw quiz- samensteller ook uit eigen ervaring. Van ’t Hek solo wel. Nuhr en Don Quishocking zijn cabaretgroepen die wel succes hadden. Hekwerk is het impresariaat dat Youp oprichtte.

 

 

Vraag 7. Ennio Morricone is een

a  Autocoureur

b  Wielrenner

c  Componist

d  Schilder

Antwoord c.  Morricone was de onder meer de vaste componist van Sergio Leone, die van de zogenoemde spaghettiwesterns. Ennio Morricone was tot op hoge leeftijd actief en stierf op 6 juli in Rome op 91-jarige leeftijd. Beluister eens: https://www.youtube.com/watch?v=enuOArEfqGo

 

Vraag 8. Jan Palach was een Tsjecho-Slowaakse student. Hij

a. Gooide zich van een toren

b. Stak zichzelf in brand

c. Werd gekookt in een metalen kist

d. Blies zichzelf op

Antwoord b. Hij stak zichzelf in brand op het koning Wenceslasplein in Praag als protest tegen het harde ingrijpen van de voormalige USSR op de Praagse lente. Jan van  Schaffelaar gooide zich van een toren. Van Speyk blies zichzelf op om te voorkomen dat zijn schip in handen van de (Belgische) opstandelingen kwam. Gekookt worden in een metalen kist is een martel/executiemethode uit het oude (voor-christelijke) Griekenland.

 

 

Vraag 9.Patrice Lumumba,  Robert Mugabe, Laurent- Désiré Kabila, Samora Machel. Wat waren zij niet?

a. Vrijheidsstrijders

b. Regeringsleiders

c. Afrikanen

d. Schakers

Antwoord d. Zij waren vrijheidsstrijders, Afrikanen en regeringsleider. Maar niet bekend als schakers.

 

Vraag 10. Ok. Nu dan even een makkelijke. Toch? ‘We all live in a…… submarine’

a.blue

b.yellow

c.green

d.red

B. Yellow. Mooi liedje op de LP Revolver van The Beatles en het enige waar Ringo Starr de leadvocals doet. In Franse vertaling heet het liedje ‘Le sous-marin vert’(De groene onderzeeër)

 

Vraag 11. Roger Moore speelde veel rollen, maar niet die van…

  1. Ivanhoe
  2. Columbo
  3. The Saint
  4. James Bond

Antwoord b. De detective Columbo werd gespeeld door de acteur Peter Falk. https://www.youtube.com/watch?v=7PnNvkI9WfE&list=PL6GS0SR4wM1gCWTwfjSp6lLXsWbfwl7OI

 

Vraag 12. Victor Reinier, Yannick Jozefzoon, Waldemar Torenstra, Jaap Stobbe

a. Flikken Maastricht

b. Spangen

c. Baantjer

d. Bureau Kruislaan

Antwoord: c. Victor Reinier en Jaap Stobbe speelden in de oude Baantjer, Waldemar Torenstra en Yannick Jozefzoon in de nieuwe serie. https://www.youtube.com/watch?v=_UMbScz0qY4

 

Vraag 13. Paul de leeuw, Hetty Blok, Leen Jongewaard, Dick Swidde. Zij vermaakten ons in…

 a. Filmpje

b. Ja Zuster, nee zuster

c. Spion van Oranje

d Jan Rap en z’n maat

Antwoord b. In ‘Ja Zuster, Nee zuster’, de televisieserie uit de jaren ’60, speelden Hetty Blok, Dick Swidde en Leen Jongewaard. In de verfilming uit 2002 van Pieter Kramer speelde Paul de Leeuw. Hetty Blok is in deze film een fractie van een seconde te zien als oud dametje in een groen mantelpakje op een bankje (in de scène waarin het circus de straat in rijdt).

 

Vraag 14. We kijken ‘met z’n allen’ Netflix maar wanneer werd deze streamingdienst opgericht?

a. 1988

b. 2000

c. 1997
d. 2013

Antwoord c. Netflix werd in 1997 opgericht. In 2013 volgde de introductie in ons land.

 

 Vraag 15. Maak de zin af van het volgende liedje: “Girl, girl, girl, when I (…)”

 a. See you walk

b. Go back home
c. Hear him talk
d. Look at you

Antwoord c. Ook een vraag voor de jongere generatie van Carlo. Anouk zong het.

 

Vraag 16. Welke twee artiesten zongen samen ‘Don’t let the sun go down’

a. Elton John & Paul McCartney

b. Elton John & George Michael
c Elton John & Freddy Mercury
d Elton John & Phil Collins

Antwoord b.
 

Vraag 17. Wat gebeurde er met de damslapers

  1. Zij kregen een ontbijtje aangeboden door het gemeentebestuur
  2. Zij kregen bezoek van de mariniers
  3. Zij wilden zo vroeg mogelijk profiteren van de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf
  4. Zij voerden met succes actie voor vervroegd pensioen

Antwoord b. Zij sliepen op de Dam, damslapers, tegenover de Bijenkorf. Burgemeester Ivo Samkalden had twee dagen voor de schoonmaakactie een slaapverbod ingesteld. De mariniers handelden op eigen houtje, geïnspireerd door een eerdere actie van collega’s  in 1967,  toen het Centraal Station gezuiverd werd van nozems.

 

Vraag 18. Zei hij nou onbenul of hondelul

a. Piet Schrijvers

b. Pieter Derks

c. Piet Romeijn

d. Piet Mondriaan

 

c. Voetballer Piet Romeijn bedankte op deze unieke wijze scheidsrechter Arie van Gemert na afloop van de wedstrijd FC Twente- Feyenoord (7 december 1969). De niet op zijn tong gevallen Romeijn kreeg voor dit wangedrag 350 gulden boete. Hij vertelde later dan hij ‘onbenul’ had gezegd. Hi, ha, hondelul werd toen overigens al op de tribunes gehoord.

Vraag 19. Het woord bobo wordt gebruikt voor hooggeplaatste bestuurders. Het werd uitgelegd als bondsbons, maar betekent  ‘sufferd’ in het Surinaams en het Spaans. Het werd populair door.

a. Desi Bouterse

b. Ruud Gullit

c. Julio Iglesias

d. Aad de Mos

 Antwoord b. Ruud Gullit was niet de eerste die het woord gebruikte- en was zeker niet de laatste-  maar maakte het wel populair. Tijdens het EK voetbal van 1988 beklaagde Ruud Gullit zich met deze term over voetbalbestuurders (bondsbonzen), die zichzelf wel heel erg op de voorgrond plaatsten na het behaalde sportieve succes. In het Surinaams betekent bobo sufferd, uilskuiken, sukkel, maar die betekenis van de term heeft Gullit (hij heeft een Surinaamse vader) toentertijd ontkent. (Voetballers ontkennen vaker, zie Piet Romeijn).

 

Vraag 20. De Philadelphia International All Stars maakten een geweldig nummer, het was één van de eerste muzikale geldinzamelingsacties. . Het werd gereleased in.

a   1966

b  1977

c   1988

d  1999

Antwoord b. 1977. De All stars, onder meer Lou Rawls, Archie Bell, Harold Melvin and the blue notes kwamen bijeen voor één van de eerste door muzikanten geïnitieerde acties.

www.youtube.com/watch?v=6xVkHO83cFE

 

Vraag 21. Dit standbeeld staat in de stad waar ook het Rèswèksèplèn ligt.

a. Utrecht

b. Den Haag

c. Rotterdam

d. Rijswijk

Antwoord b. Haagse Harry is een creatie van Marnix Rueb. Alle teksten zijn fonetisch opgeschreven.

 

Vraag 22. Een makkelijke. Deze veelzijdige acteur heeft meer dan 50 films op zijn naam. Hij speelde onder meer een vrouw, een verliefde student, een journalist, een autist, een 121-jarige, zat samen met Henri Charrière gevangen op duivelseiland, en een hardloper.

a. Jon Voigt

b. Steve McQueen

c. Dustin Hofman

d. Tom Cruise

Antwoord c. Dustin Hofman speelde onder andere een verliefde student in Mrs. Robinson,  een journalist all the president’s men, aan autist in rain man (met Tom Cruise),  een 121-jarige in Little big man, een gevangene in Papillon (met Steve McQueen. Kijk ook eens naar de remake, behoorlijk goed) en een hardloper in Marathon man.

 

Vraag 22. Wie hoort hier niet thuis. Toch jammer dat er geen tijdslot op de vragen zit.

a. Emil Skoda

b. Adam Opel

c. John Ford

d. Ettore Bugatti

Antwoord c. veel autobouwers gaven hun naam aan hun product. Ook Henry Ford gaf zijn naam aan de auto’s die uit zijn fabriek rolden. John Ford was een geweldig regisseur, vooral bekend door zijn westerns.