Antwoorden heel Zeewolde Quiz’t nr. 5

vrijdag 6 november 2020 09:00

Blik op Zeewolde-  De quiz die maandelijks in de krant verschijnt sinds de aanvang van deze nare coronatijd, wordt gewaardeerd. Heel veel inzendingen en op een enkeling na allemaal het juiste antwoord: 16. We hebben dus geloot. De winnaars, gefeliciteerd,  krijgen komende week hun prijs in de bus.

‘Dank voor het half uurtje ontspanning’ en meer van dit soort opmerkingen, beschouwen wij als een compliment. Er zijn deelnemers die naar aanleiding van de vragen soms een boek gaan herlezen! Hieronder de antwoorden (soms staat er een link bij naar een passend filmfragment)

 

  1.  Trainer Ronald Koeman verruilde het Nederlands elftal voor Barcelona. Wat is zijn bijnaam bij de Spaanse club, waar hij eerder als voetballer actief was.

a Bokito

b Sneeuwvlokje

c. Ceasar

d. Bubbles

Antwoord: b. Ronald Koeman werd in Spanje ‘sneeuwvlokje’ genoemd. Deze bijnaam dankte hij aan de gorilla in de dierentuin van Barcelona. De Spanjaarden zagen overeenkomsten. Bubbles was de huisaap van Michael Jackson. Ceasar de hoofdaap uit de filmserie ‘Planet of the apes’. Bokito was de zilverruggorilla die in 2007 ontsnapte in Diergaarde Blijdorp en een bezoekster aanviel (die hem onbedoeld boos had gemaakt).

 

Vraag 2.  Het huis waar Dorothy woont wordt opgetild door een wervelstorm en komt ergens anders terecht. ‘Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore.’ Uit welke film komt deze beroemde uitspraak?

aTwister

b De tovenaar van OZ

c Into the storm

d Harry Potter; the philosophers stone

Antwoord B. The wizzard of Oz. Het huisje waarin Dorothy en Toto wonen wordt meegenomen door een wervelstorm van Kansas naar OZ. www.youtube.com/watch?v=zyhUHJKfR5Y

 

Vraag 3. Elvis has left……..

  1. las vegas
  2. the building
  3. Graceland
  4. the casino

antwoord b. the building. Dat werd vaak omgeroepen na een concert om het uitzinnige publiek duidelijk te maken dat er echt geen toegift mee zou komen. De zin werd, zo is het verhaal, voor het eerst gebruikt door promotor Horace Logan bij een concert in het Shreveport Municipal Memorial Auditorium in Shreveport, Louisiana in december 1956.

 

Vraag 4. ‘Plogging’ je ziet het mensen wel doen. Al (hard)lopend zwerfafval verzamelen. Het woord bestaat uit een samentrekking van jogging en een Zweeds woord.

a Plocka

b  Plaga

c Plym

d Plommen

Antwoord a. Plocka ofwel oppakken. Je krijgt er wel een plym (pluim) voor. Plaga betekent plagen (dat doen mensen die zwerfafval veroorzaken eigenlijk, de maatschappij plagen). Plommen is het woord voor pruim.

 

Vraag 5. De eerste man op de maan.

a Neil Armstrong

b Edwin ‘Buzz’ Aldrin

c Charles ‘Pete’ Conrad jr.

d Harrison Hagan ‘Jack’ Schmitt

Antwoord: Neil Armstrong. Heeft u zich niet afgevraagd hoe het kan dat de foto van de eerste stap op de maan die we bij deze vraag afdrukten loeischerp was? De oorspronkelijke foto was blurrig. De geplaatste foto komt uit de film ‘first man’.

Vraag 6. Op het dak van het nieuwe sportcomplex Het Baken (open 2022) komen zonnepanelen maar ook een ecologisch verantwoorde dakbedekking.

a Kurk

b Papiervlokken

c Sedum

d Hennep

Antwoord c. Sedum. Hennep, papiervlokken en kurk worden ook wel gebruikt om daken te isoleren.  Toegegeven, het antwoord was niet eenvoudig te googelen, maar stond ‘gewoon’ in dezelfde krant als deze vraag.

Vraag 7. Hoeveel kilo voedsel verspillen Nederlanders gemiddeld per jaar (volgens Milieucentraal)

a Ruim 21

b Ruim 34

c Ruim 41

d Ruim 60

Antwoord b, ruim 34 kilo, ‘gemeten’ in 2019 en dat is al zeven kilo minder dan in 2016

Vraag 8. Het is alsof de eerder dit jaar overleden ‘inpakkunstenaar’………….. postuum actief is in Zeewolde. Hij maakte eerder een inpakkunstwerk van de Pont Neuf in Parijs in en de Rijksdag in Berlijn.

a Christo

b Constant

c.Corneille

d Colton

Antwoord: Christo. De Bulgaarse kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff. Hij was van vele markten thuis maar zijn inpakwerk maakte hem beroemd. Samen met zijn echtgenote Jeanne-Claude Denat de Guillebon pakte hij bomen in, eilanden en weet ik wat niet allemaal.

Vraag 9. De plant met de gele bloemen die ooit het meest gezien was in Zeewolde. Een jaar of veertig geleden was het gebied waar nu Zeewolde ligt, nog één geweldig groot geel ‘tapijt’. Dit gewas verdient eigenlijk een perk voor het gemeentehuis. Er is wel een straat in het dorp naar genoemd, dat dan weer wel. Je ziet het nog wel, maar niet veel. Dit gewas verdient eigenlijk een perk voor het gemeentehuis.

a Koolzaad

b Kornoelje

c Klein Hoefblad

d Akkerroos

Antwoord a. Koolzaad. Het ‘ontginningsgewas’ werd bewust gezaaid omdat het veel vocht aan de bodem onttrekt, waardoor deze stevig werd, het verstikte ook onkruid en riet. Het leeft voort in de Koolzaadlaan.

 

Vraag 10.  Wat is een  Zoom bomber

a Iemand die Zoom bijeenkomsten verstoort

b Iemand die veel Zoom bijeenkomsten bijwoont

c Iemand die bij Zoom bijeenkomsten discussies naar zijn/haar hand zet

d Iemand die Zoom bijeenkomsten mogelijk maakt

 

Antwoord a. Iemand die zoom bijeenkomsten verstoort