Altius ziet toename thuiswerkklachten

maandag 5 oktober 2020 10:22

Blik op Zeewolde- ‘We zien de afgelopen maanden een nieuwe patiëntgroep’, zegt bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Ingrid van der Vlist van Altius. ‘Mensen met klachten veroorzaakt door een verkeerde werkhouding die normaal gesproken niet eerder deze klachten hadden.’

(Dit artikel verscheen eerder op 30 september in de papieren editie van Blik op Zeewolde)

‘Thuiswerken geeft’, zegt zij, ’blijkbaar een andere beweegroutine waardoor mensen langer in dezelfde houding werken. Je loopt niet meer van de ene vergadering naar de volgende maar klikt van je ene zoomvergadering naar je volgende.’ Naast fysieke klachten ziet ze ook dat er mensen zijn die mentale klachten krijgen. Thuiswerkers maken meer productie, bleek uit een onderzoek van het blad Intermediair, maar dat was vóór de corona. In coronatijd is gebleken dat het ook wel ‘eenzaam’ is en men collega’s mist.

Datzelfde geldt ook voor jongeren die lange tijd ‘online’ les hebben gehad, maar hoe ouder mensen zijn, hoe eerder verkeerde houdingen of verkeerde bewegingen problemen (kunnen) geven..

Ingrid: ‘Wij adviseren dagelijks  rek- en strekoefeningen om je lijf soepel te houden, maar dat zomaar op eigen houtje doen kan de averechtse resultaten geven. Wat vooral belangrijk is, is afwisseling. Tijdens je werk kun je ook al bewegen en van houding veranderen, bijvoorbeeld staand of op één been telefoneren, dan doe je tegelijk een oefening. Typen kun je op een zitkussen en terwijl je werkt, kun je ook je voeten ‘losbollen’. Of gebruik hulpmiddelen zoals een zitkussen, foamroller en ander materiaal om je lijf actief en fit te houden, maar daarvoor geldt in feite hetzelfde: weet wat je doet.’

Op de facebookpagina van Altius staan enkele ‘thuiswerktips’.  Maak een afspraak als je als je al blessures hebt of ongemakken ervaart.

Altius, fysiotherapie Sport en Preventie is gevestigd aan de Marsweg 24. WWW.ALTIUSZEEWOLDE.NL