Allemaal een beetje windmolenaar

zaterdag 7 september 2019 08:30

Blik op Zeewolde- ‘Een kleine investering in een grootse toekomst’. Duurzame energiecoöperatie De Nieuwe Molenaars is op zoek naar meer leden in Zeewolde en Almere. ‘We willen zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden zich bij ons aan te sluiten, zodat zij zich straks een klein beetje mede-eigenaar voelen van het windpark,’ zegt Siward Zomer, secretaris van De Nieuwe Molenaars.

(Dit artikel verscheen eerder in de papieren maandeditie van Blik op Zeewolde van 4 september 2019)

Op dit moment kunnen de leden meedoen met een participatieronde waarin geld opgehaald wordt voor twee doelen: het bekostigen van een windturbine in het buitengebied van Zeewolde, en het participeren in de geldleenronde van Windpark Zeewolde. De inschrijving is 2 september om 12.00 uur gestart en sluit 1 oktober dezelfde tijd.

De ervaring bij andere energiecoöperaties is dat het snel loopt. Leden van het eerste uur en leden die in Zeewolde of Almere wonen, krijgen voorrang bij de uitgifte. Daarna volgen andere inschrijvers uit Flevoland en pas daarna, als er nog wat over is, mensen uit andere delen van het land. Een participatie levert 6 procent rente op met kans op uitschieters tot 9%.

De minimum inleg is 250 euro (één participatie) het maximum is 25.000 euro (honderd participaties).Vanaf drie jaar wordt de rente (met terugwerkende kracht) uitgekeerd. Vervolgens wordt gedurende 10 jaar elk jaar 10% van de inleg aan de participanten terugbetaald. Na 12 jaar heb je dan het ingelegde bedrag terug + rente. In totaal worden er 2400 participaties uitgegeven, dus totaal voor €600.000,-.

Siward Zomer noemde op de oprichtingsvergadering, in februari 2017 duizend leden als streven. ‘Dat was een getal uit de duim, maar het is wel een mooi aantal voor een goede start van een stevige coöperatie. Het doel van De Nieuwe Molenaars is het verduurzamen van Zeewolde en Almere. Duizend leden is een eerste stap, een mooie springplank voor een coöperatie die de komende jaren aan dit doel gaat werken.’

Om de burgers van Zeewolde mee te laten delen in de opbrengst van het Windpark Zeewolde hebben collega burgercoöperaties twee jaar geleden alvast een bestaande molen in het projectgebied gekocht. Die molen inclusief het recht om mee te doen in het nieuwe windpark wordt straks doorverkocht aan De Nieuwe Molenaars.

Voor 10 euro ben je aspirant lid. www.denieuwemolenaars.nl