Alex van Suffelen opnieuw Europees kampioen Karate

maandag 30 juli 2018 10:29

Blik op Zeewolde-  Opnieuw goud voor Zeewoldenaar Alex van Suffelen. In het Portugese Braga wist hij afgelopen weekend zijn titel uit 2016 te prolongeren. Een select gezelschap kwam namens de WIKF voor Nederland uit. In de kwartfinale had van Suffelen maar de helft van de wedstrijd tijd nodig om zijn Ierse tegenstander met 8-0 naar huis te sturen. In de halve finale moest de Spaanse tegenstander het met 4-0 ontgelden. En de finale werd een Nederlands onderonsje met Marcel Both uit Zwijndrecht. Maar ook in deze wedstrijd liet hij zien dat hij de onbetwiste Europees Kampioen is, hij won overtuigend
met 7-0.

De afgelopen maanden waren afzien voor van Suffelen die keihard had getraind voor dit toernooi. Een knieblessure dreigde nog roet in het eten te gooien. “Het was kantje boord dat ik naar Portugal zou afreizen. Je wil natuurlijk in topvorm zijn en daarvoor had ik mijzelf een strak trainingsschema opgelegd. Ook voor de mensen in mijn omgeving was ik niet altijd even vriendelijk en gezellig meer, maar die weten gelukkig dat dat erbij hoort.”

Verloofde Michelle: “Ik ken Alex gelukkig al wat langer en weet dat het volle trainingsschema naar zo’n belangrijk toernooi nu eenmaal bij het leven van een topsporter hoort. Al zijn harde werken heeft ook dit keer weer een gouden plak opgeleverd en is dus niet voor niets geweest. Natuurlijk ben ik ook blij dat we nu even, relatief gezien, een rustige tijd tegemoet gaan, op naar een volgend toernooi en een volgende medaille denk ik zo. Ik ben supertrots op Alex, hij is
mijn kampioen!”

Komende periode zal Alex zich nog meer gaan richten op de jeugd in zowel Zeewolde als Utrecht. “Karate en Kickboksen wil ik gebruiken om kinderen sterker in hun schoenen te laten staan en vooral ook om ze respect voor elkaar aan te leren. Ik heb zelf een rotjeugd gehad, heb echt wel meegemaakt en werd toen opgenomen binnen mijn eigen dojo met Sensei Iwan. Hij is mijn grote voorbeeld en zonder hem had ik ergens in de goot gelegen. Er zijn zoveel kinderen die het moeilijk hebben, of dat nu komt door de thuissituatie, door school of gewoon om wie ze zijn en wat ze doen. Ik wil ze helpen inzien dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze stuk voor stuk een talent hebben, of dat nu karate of wiskunde is, dat maakt mij niet uit. Ik wil ze helpen inzien dat ze meer waard zijn dan ze nu wellicht denken. En dat ook zij een verschil kunnen maken in de wereld”.

Alex geeft kickboks- en karate trainingen bij onder andere Sport in Zeewolde en Karate030 in Utrecht. Daarnaast is hij coach bij de jonge kampioenen van de WIKF die ook dit jaar bij het EK in Braga een dag eerder op de mat stapten en ook met
verschillende gouden, zilveren en bronzen plakken thuis komen.

Of er nog andere wedstrijden of uitdagingen op het programma staan na dit EK?  “Jazeker wel, volgend jaar is het WK in Londen en daar wil ik zeker bij zijn. Maar voor die tijd geef ik mijn lijf even rust om te herstellen en daarna begint het trainen weer met hier en daar wat wedstrijden om in het ritme te blijven.”

De foto is een archieffoto