Alcoholmisbruik baart zorgen

vrijdag 8 maart 2019 20:17

Blik op Zeewolde-  In het tweewekelijks politienieuws komt alcoholmisbruik door jongeren relatief vaak voor. Het gaat meestal om jongeren die de feesten van de Groene Schuur willen bezoeken en aan de deur geweigerd worden omdat ze beschonken zijn. De vrijwilligersorganisatie heeft een goed ‘deurbeleid’ en strakke afspraken met de politie. Er wordt ook steeds meer aandacht besteedt aan alcoholmisbruik. Bezoekers krijgen, dat is al lang het beleid, een polsbandje om dat de leeftijd aangeeft. barpersoneel weet zo wie te schenken en wie niet.

Jongeren die onder dat systeem uit willen lukt dat, ze laten dan door een oudere bier halen. Het systeem is niet waterdicht. De Groene Schuur hanteert ook een minimumleeftijd voor de entree.

In de laatste twee weken was het op één avond twee maal raak. Een jongen die onwel raakte en een jongen die met een fles wodka bij zich, naar binnen wilde. Het baart burgemeester Gerrit Jan Gorter, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, zorgen. Als de politie er aan te pas komt wordt een jongere niet pardoes voor de deur van het ouderlijk huis afgezet, maar wordt overgedragen aan de ouders. Er zijn ouders, de meeste, die schrikken, er zijn er die dan zeggen ‘moet kunnen’ en ‘waar bemoei je je mee’. ‘dat soort ouders zijn fout’, zegt Gorter, ‘ze geven niet het goede voorbeeld.’

Hij concentreert zich op zijn portefeuille als hij zegt dat het teveel van de capaciteit van de politie kost. ‘Voor hetzelfde geld is er een animatie nodig op het moment dat de politie bezig is met een beschonken jongere’. Thuis afleveren is verplicht, zijn de ouders er niet dan moet de politie net zolang zoeken tot ze een opvang gevonden heeft. Ontnuchteren in de cel wordt niet als een optie gezien.

Even schrikken is het van de kosten van de ambulance. Dat kost, rekent Gorter voor, een slordige duizend euro per rit. ‘En je bent een auto kwijt die op dat moment niet voor andere zaken ingezet kan worden.’ Ouders worden financieel geraakt als dit van hun eigen risico afgaat.