12-delige reportage ‘Typisch Zeewolde’ (met ondertiteling)

maandag 29 april 2019 14:39

Blik op Zeewolde- Je kan je afvragen hoe typisch Zeewolde de mini- portretjes zijn van dorpsgenoten,  misschien vinden mensen van buiten het dorp dat wel. En waarom is het ondertiteld? Praten Zeewoldenaren zo plat? Deel 5 van de 12-delige reportageserie is vanavond te zien op NPO2 bij BNNVARA.

Deze aflevering gaat over Evelien. Zij  zorgt ’s morgens vroeg voor haar verstandelijk gehandicapte dochter Marlous, voordat ze naar haar werk op het tankstation gaat. De eerste 15 jaar was ze helemaal thuis voor Marlous, omdat ze dacht dat dat zo hoorde. Nu zegt ze, het werk heeft mij gered. Ze deelt lief en leed met de collega’s. Voor Marco en z’n vriend waait het eindelijk hard genoeg om lekker te gaan kitesurfen op het Wolderwijd. Maar voor de vrijwilligers van Natuurmonumenten is die wind minder handig, als ze gaan snoeien op de kleine eilandjes in dat water. En Lies pluist de folders uit op zoek naar aanbiedingen. Dinsdag is Deensdag… Op de fiets naar Supermarkt Deen.

Typisch Zeewolde 6 – 30 april 2019

Kenneth woont nu nog in een overbruggingshuis in Zeewolde en krijgt goed nieuws! Hij kan verhuizen naar een eigen huis. In de kringloopwinkel gaat ie op zoek naar spullen. Zijn droom: met alle kinderen aan tafel op z’n eigen nieuwe plek. Boer Albert heeft het in de winter niet zo druk en alle tijd voor andere dingen: lekker 20 km op de fiets naar voetbal en ’s avonds een uitverkochte zaal in Hoeve Karree, het zelfgebouwde theater op de boerderij. Bianca verkocht het BB-café om meer tijd te krijgen voor zichzelf. Het afscheid viel haar zwaar. Ook Jeroen begon een nieuw leven; van een groot melkveehoudersbedrijf naar de kleine ‘Thuishaven’, een biologisch zelfvoorzienende boerderij waar gasten graag aanschuiven aan tafel, en waar iedereen zichzelf mag zijn.

Typisch Zeewolde 7 – 1 mei 2019

Zeewolde kan niet zonder pont naar de overkant. In de zomer veel toeristen, nu een boot vol scholieren in weer en wind. Jan en Ronald van de pont kennen alle kinderen en ze plakken ook nog weleens een band als dat nodig is. Marlous van Evelien gaat elke dag naar de opvang en vandaag viert ze daar haar verjaardag, ze wordt 34! Ze praat niet, maar kan wel goed laten merken wat ze fijn vindt. Sebastian heeft een hele ingewikkelde jeugd gehad en werd toen het echt niet meer ging thuis, opgevangen door zijn baas, de eigenaar van de fietsenwinkel. Nu heeft Sebastian de zaak van zijn pleegouders overgenomen en is hij zelf de baas. Zijn halfzusje Nina kon ook niet meer thuis blijven en woont nu bij Sebastian. Irena kwam bijna 20 jaar geleden uit Polen naar Nederland voor werk. Nu is ze getrouwd met Dirk, een Amsterdammer in Zeewolde. Ze praten over de liefde, zijn er verschillen tussen Poolse en Nederlandse mannen en vrouwen?

Typisch Zeewolde 8 – 2 mei 2019

Nina is samen met haar vriend Quincy op het strand van Zeewolde Pokémons vangen! Dat is al helemaal uit de tijd, maar er is niks anders te doen…Irena helpt haar vriendin Ella, ook Pools. Haar contract werd niet verlengd nadat er een ongeluk gebeurd was op het werk en ze haar voet brak. Irena en Ella zoeken uit of dat eigenlijk zomaar mag? En de familie Ruitenbeek heeft het hartstikke druk. Vader is vaak in het buitenland en moeder runt het gezin met drie ambitieuze meiden. Twee van hen doen serieus aan Voltige, acrobatiek op een paard.Jim is 17 en heeft een geweldige groep vrienden waar hij graag mee uit gaat. Maar waar moet je dan naartoe als je in Zeewolde woont…